Prima   -  Noutăți - Vizita de studiu în Romînia a reprezentanților MCDR și ADR-urilor regionale din Republica Moldova

Vizita de studiu în Romînia a reprezentanților MCDR și ADR-urilor regionale din Republica Moldova

   
21.09.2010   3528 Accesări  

 

În cadrul proiectului "Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională" finanțat  de către DFID / SIDA a fost organizată vizită de studiu avînd ca scop Schimbul de experiență profesională dintre ADR Nord-Est din România și R.Moldova. La un nivel profesional a fost organizat întrunirea dintre reprezentanții de vîrf ai ADR Nord-Est în frunte cu Dierectorul General Constantin Apostol, directorii: Vasile Asandei, Gheorghe Haja, Cristian Zamă și alți colaboratori a ADR Nord-Est cu reprezentanții MCDR în frunte cu dna Valentina Pleșca,  ADR Centru Tudor Meșină, ADR Sud Maria Culeșov și ADR Nord Ion Bodrug în localitatea Piatra Neamț, Județul Neamț, sediul ADR Nord-Est.

Un scurt istoric despre ADR Nord-Est:                             

Parte a provinciei istorice Moldova, regiunea nord-estica a Romaniei este o zona in care istoria, cultura si traditia sunt prezente si completeaza mediul natural, deosebit de atragator. Ea a fost multa vreme considerata o zona indepartata si misterioasa a Europei, astazi fiind granita estica a Uniunii Europene si a NATO. Din perspectiva geografica, linia peisajului variaza de la lanturile muntoase impadurite din Vest, spre podisurile line din centru si apoi catre campii in Est, cu lacuri, vii si zone agricole extinse.

ADR Nord-Est a fost inființată în anul 1999 avînd la bază un concept nou: politica de dezvoltare regională printr-o colaborare susținută cu cele 6 administrații publice care au semnat acordul de a forma Regiunea de Dezvoltare Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
 Principalele orase:

Iași, puternic centru industrial si totodata unul dintre cele mai importante centre universitare, de cultură, artă, tradiție și spiritualitate din România, a fost vreme de secole capitala Moldovei.

Bacău, renumit în Evul Mediu ca punct vamal și centru comercial, în prezent este de asemenea un important centru industrial si universitar, cu o economie puternică, dinamică și cu numeroase investiții străine.

Suceava și Piatra Neamț, orase industriale, dar care nu și-au pierdut din farmecul istoric, au devenit centrele unei industrii turistice în dezvoltare și importante puncte de plecare în călătoria spirituală de vizitare a mănăstirilor sau pentru plimbările montane pe care le oferă Carpații.

Botoșani și Vaslui, vechi centre comerciale si agricole, aceste orașe au fost martori ai unor importante evenimente istorice și loc de origine pentru artiști, scriitori și muzicieni români celebri. În prezent Botoșani și Vaslui sunt centre importante pentru dezvoltarea regională, în ceea ce privește industria textilă și prelucrătoare.

Datorita costurilor scăzute și a fortei de muncă bine calificată, Regiunea Nord-Est este una din cele mai avantajoase zone pentru investiții din Europa.

ADR Nord-Est este un generator de dezvoltare economico-socială a Regiunii Nord-Est. ADR elaborează și promovează strategii, atrage resurse, identifică și implementează programe de finanțare și oferă servicii pentru stimularea creșterii economice durabile, a parteneriatelor și spiritului antreprenorial.

 

Pe parcursul a întregii deplasări au fost vizitate mai multe proiecte mari executate pe întreg teritoriu din Zona Nord-Est a României, întruniri cu Președintele Consiliului Județean Suceava dnul Gheorghe Flutur (s-a discutat despre proiectele importante care au dus la dezvoltare, practic atît instituțional, cît și în ceea ce privește mediul urban și rural sub toate aspectele sale) din programele europene:  PHARE; ISPA; SAPARD; etc.

 

Vizita de studiu a fost finisată la Primăria Iași, unde împreună cu reprezentanții primăriei s-a discutat despre activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară -Zona Metropolitană Iași și despre experiența în proiecte de cooperare transfrontalieră.