Prima   -  Noutăți - Evaluarea Proiectelor de Eficiență Energetică finanțate de UE în Regiunea Centru, Republica Moldova

Evaluarea Proiectelor de Eficiență Energetică finanțate de UE în Regiunea Centru, Republica Moldova

   
13.06.2024   887 Accesări  

Agenția de Dezvoltare regională Centru a însoțit experții UE aflați în misiune de evaluare a proiectelor de eficiență energetică, finanțate din surse UE și implementate de ADR Centru în parteneriat cu proiectul GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova". Vizitele în teren s-au desfășurat în perioada 10-12 iunie curent, și au avut ca destinație 4 licee din Regiunea Centru din Șoldănești, Holercani, Strășeni și Ungheni.


Ziua 1: 10 iunie 2024 - orașul Șoldănești

Luni, 10 iunie 2024, expertul în domeniul eficiență energetică, însoțit de echipa ADR Centru, a vizitat orașul Șoldănești. Echipa a avut întâlniri cu reprezentanții Consiliului raional Șoldănești, Administrația instituției de învățământ și reprezentanții societății civile, care au făcut parte din comitetul director local al proiectului implementat. Subiectul discuției a fost cu privire la activitățile realizate, conlucrarea dintre părțile implicate, provocările și soluțiile identificate pe parcursul implementării proiectului de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici" din orașul Șoldănești.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului sus-menționat au inclus renovarea acoperișului și izolarea pereților exteriori ai clădirilor blocurilor liceului, schimbarea geamurilor, reabilitarea sistemului interior de încălzire, lucrări de ventilare și electricitate, instalarea a 15 panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră, renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției, dotarea cu tehnică performantă a bucătăriei instituției, precum și construirea căii de acces pentru persoanele cu nevoi speciale, lucrări de amenajare a teritoriului prin montarea pavajului și executarea scărilor exterioare.

 Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a liceului din orașul Șoldănești este de cca 2,94 milioane de Euro, din care 2,88 milioane Euro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și cca 62.800 de Euro - contribuție locală.

Ziua 2: 11 iunie 2024 - satul Holercani

Marți, 11 iunie 2024, echipa de evaluare a vizitat localitatea Holercani, unde a discutat cu echipa locală despre investițiile realizate în cadrul proiectului care a îmbunătățit condițiile de studiu și muncă pentru peste 300 de elevi și profesori de la Liceul Teoretic Holercani din raionul Dubăsari.

În Holercani, proiectul a inclus renovarea acoperișului și izolarea pereților exteriori ai clădirii, reabilitarea sistemului interior de încălzire, instalarea sistemului fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră și renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției.

Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a liceului din satul Holercani este de cca 958.000 euro, din care 930.000 euro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și 28.000 de euro - contribuție locală.

Ziua 3: 12 iunie 2024 - municipiul Strășeni și municipiul Ungheni

În prima parte a zilei, echipa de monitorizare a vizitat Liceul „Ion Vatamanu" din mun. Strășeni - eficientizat energetic cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Lucrările de eficientizare energetică a acestui liceu au inclus renovarea acoperișului și izolația pereților exteriori ai clădirii, reabilitarea centralei termice și a rețelelor exterioare de încălzire, instalarea sistemului fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră și renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției. Aceste lucrări au făzut mai confortabil mediul de studiu și muncă pentru circa 650 de elevi, profesori și angajați auxiliari ai liceului.

Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică liceului „Ion Vatamanu" din mun. Strășeni este de cca 1,3 milioane еuro, din care 1,2 milioane еuro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și 100.000 de euro - contribuție locală.

În cea de-a doua parte a zilei, echipa de monitorizare s-a deplasat la Ungheni, acolo unde a fost încheiat șirul de monitorizare al proiectelor de eficientizare energetică realizate cu suportul UE, prin vizitarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din oraș.

Gazdele au făcut o prezentare amplă a măsurilor investiționale realizate aici, vorbind totodată despre îmbunătățirea condițiilor de studiu, care a favorizat creșterea numărului de elevi în instituție, dar și atragerea proiectelor noi, conexe domeniului de efiență energetică.

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din mun. Ungheni" constituie cca 3.000.000 Euro, dintre care 2.900.000 Euro - oferiți nerambursabil de UE, și 98.000 Euro - contribuție locală. Astfel, aici a fost executate lucrări de termoizolare a anvelopei clădirii (pereților, planșeu subsol, acoperiș - 12.636,89 m²), schimbarea tâmplăriei de ferestre și uși(1.545,15 m²), instalarea a 32 de panouri fotovoltaice, capacitate de 10 kw pentru asigurarea clădirii cu energie regenerabilă, instalarea sistemului de ventilare cu recuperarea căldurii, modernizarea cantinei și dotarea ei cu utilaj eficient energetic, modernizare a blocurilor sanitare, renovarea curții și alte lucrări care au îmbunătățit condițiile de studii și lucru pentru aproximativ 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice.

Concluzii

Experții delegați de UE au remarcat beneficiile semnificative aduse comunităților de elevi și profesori din instituțiile vizitate, și au notat necesitățile locale în vederea asigurării durabilității proiectelor deja implementate. Acestea se vor conține într-un raport de vizită, care va fi transmis Delegației UE în speranța continuării susținerii localităților din Regiunea Centru, și diseminarea bunelor practici către alte instituții publice.