Prima   -  Noutăți - Jurnaliştii şi ADR-urile: parteneriat pentru informare corectă şi condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni

Jurnaliştii şi ADR-urile: parteneriat pentru informare corectă şi condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni

   
24.11.2020   1262 Accesări   API

Fie că este vorba de dezvoltarea regională, proiecte de infrastructură realizate în diverse localități din R. Moldova sau informarea publicului despre tarifele pentru apă și evacuarea deșeurilor, cetățenii trebuie să le cunoască din prima sursă. Astfel, jurnaliștii trebuie să apeleze la specialiști care să explice pe înțelesul tuturor despre ce este vorba. Pentru stabilirea unor relații de comunicare eficiente dintre mass-media și agențiile de dezvoltare regională (ADR), Asociația Presei Independente (API) a organizat, la 20 noiembrie 2020, două consultații online.

La consultaţii au participat peste 35 de reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile, beneficiare ale Programului de Granturi, Media şi Comunicare, alți jurnaliști interesați şi specialişti din cadrul ADR-urilor Nord, Centru, Sud şi UTA Gagauzia. Discuțiile s-au axat în mare parte pe rolul mass-media în ceea ce priveşte informarea corectă a cetăţenilor despre subiectele de interes public şi rolul ADR-urilor ca instituții implicate în procesul de dezvoltare regională şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor. Un alt subiect inclus pe agendă a fost proiectele de infrastructură implementate cu suportul diferitor parteneri de dezvoltare, în diverse regiuni, ce vizează aprovizionarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficienţa energetică a clădirilor publice și protecția mediului.

Întâi de toate, jurnaliștii au nevoie de explicaţiile unor specialişti, ca să poată, ulterior, transmite oamenilor un mesaj clar şi corect

Lucia Bacalu spune că, de câteva luni, echipa „AO Expresul" din care face parte, implementează un proiect legat de eficienţa energetică: „Am constatat că oamenii cunosc foarte puțin despre eficiența energetică, unii nu fac deosebire dintre un bec led și unul clasic și sperăm că prin intermediul campaniei noastre de informare vom reuși să ajungem la cât mai multă lume. Noi, la rândul nostru, avem nevoie de explicațiile unor specialiști, ca să putem transmite un mesaj clar și concis, ca în final fiecare să contribuie la îmbunătățirea utilizării resurselor naturale și implicit la protecția mediului. În acest sens, am apelat de mai multe ori la echipa ADR Centru și am primit răspunsuri imediate".

Lilia Curchi, redactoră Ecopresa.md: „Mulți dintre noi, jurnaliștii, nu s-au aprofundat pe subiecte de eficiență energetică sau apă și canalizare, ele nici nu erau foarte populare până acum. Noi relatăm deja despre etapa finală a unor lucrări, dar ar trebui să vorbim despre întreg procesul. Unul din impedimente este limbajul tehnic, noi avem nevoie de explicarea unor termeni și aici este nevoie de specialiștii de la ADR-uri, ca să înțelegem mai întâi noi, iar apoi să putem ajunge mai ușor cu aceste informații la cetățeni".

Jurnaliștii - prieteni ai dezvoltării regionale

La rândul lor, reprezentanții ADR-urilor Nord, Centru, Sud şi UTA Gagauzia spun că încearcă să aibă o colaborare productivă cu jurnaliștii. În cei peste 10 ani de activitate, Lilia Țurcan, specialistă comunicare la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, a reușit să stabilească relații de colaborare cu mai mulți reprezentanți mass-media: „Ne bucură abordarea reprezentanților presei care solicită informații cu privire la subiectele de dezvoltare regională și le tratează echidistant și profesionist. Oamenii trebuie să fie informați în timp util despre toate activitățile care se desfășoară și care-i vizează direct. Puterea a patra în stat, așa cum mai este numită mass-media, ne ajută foarte mult. Mizăm și în continuare pe colaborarea cu mesagerii regionali și naționali pentru a duce noutățile despre lucrurile bune care se întâmplă în Regiunea Centru în vederea creșterii nivelului de trai al populației".

Ion Urușciuc, specialist în comunicare la ADR Nord, spune că relațiile instituțiilor de dezvoltare regională cu instituțiile mass-media sunt bune, deși este încă destul loc pentru o cooperare și mai eficientă: „Loc pentru o cooperare și mai eficientă este, asta am înțeles-o inclusiv datorită consultației online de astăzi. Proiectele noastre pot fi o sursă inepuizabilă de materiale informative, de analiză și de investigații jurnalistice, iată de ce întotdeauna i-am tratat pe jurnaliști ca pe niște prieteni ai dezvoltării regionale. Ne străduim să fim pe cât se poate de transparenți prin intermediul canalelor noastre de comunicare. Totuși, admit că ne putem face treaba mai bine la acest capitol, iată de ce suntem deschiși să colaborăm cu jurnaliștii și să le oferim detalii suplimentare în cazul unor subiecte pe care mass-media are rolul să le aducă în atenția societății".

Consultațiile au fost organizate în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova" (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).