Prima   -  Noutăți - Proiecte de cooperare Transfrontalieră – între prezent și viitor

Proiecte de cooperare Transfrontalieră – între prezent și viitor

   
27.11.2014   1933 Accesări  

Republica Moldova ar putea prelua experiența Germaniei, României sau Ungariei în realizarea proiectelor de cooperare transfrontalieră. Despre rolul și importanța proiectelor transnaționale în dezvoltarea Republicii Moldova, inclusiv bunele practici ale altor state în acest sens, s-a discutat ieri, în cadrul unei mese rotunde, organizate în comuna Trușeni.

"Proiecte de cooperare Transfrontalieră - între prezent și viitor a fost subiectul întrevederii.  Membrii grupului de lucru dezvoltare regională  în cadrul proiectului „Convenția Națională pentru Integrare Europeană" au avut drept scop familiarizarea autorităților publice locale (APL) cu proiectele de succes realizate de alte țări, astfel, încît să preluăm bunele practici dat fiind faptul că țara noastră este la început de cale în acest sens", a subliniat Svetlana Andrieș, șef al Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

Totodată, Lilian Danilov,  expert în planificare strategică a specificat că există mai mulți factori interni, care ar facilita procesul de cooperare transnațională, menționînd cooperarea inter-instituțională și transparența proceselor decizionale privind administrarea programelor de cooperare transfrontalieră. De asemenea, expertul a precizat rolul important al societății civile, care poate oferi asistență, expertiză și consultanță în scrierea proiectelor și administrarea acestora.

În acest context, Igor Malai, șef adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a MDRC a comunicat: "reprezentanții APL, trebuie să dea dovadă de mai multă inițiativă, iar organizațiile non-guvernamentale să insistente mai mult în acest sens, deoarece ONG-urile asigură comunicarea eficientă dintre APL și instituțiile statului". 

 Participanții la eveniment au conchis că astfel de întrevederi constituie platforme eficiente pentru discuțiile publice și reprezintă o oportunitate de stabilire a parteneriatelor durabile dintre sectorul non-guvernamental și societatea civilă, sporind astfel responsabilitatea socială.

Amintim, proiectul „Convenția Națională pentru Integrare Europeana" este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Inițiative Sociale „Viitorul", Centrul Analitic Independent Expert-Grup şi Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu Asociația de Politica Externa din Slovacia. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Slovacie și are drept scop generarea dezbaterilor și formularea recomandărilor pentru instituțiile guvernamentale în vederea armonizării legislației naționale la standardele și normele UE.