print
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2024-2026, discutate la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
16.11.2023
4156 Accesări MIDR ,

Prioritățile de politici publice în domeniile dezvoltării regionale și locale și alimentării cu apă și sanitație au fost prezentate în cadrul unei sesiuni de dezbateri la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Discuțiile au loc în contextul elaborării propunerilor la proiectul Planului Național de Dezvoltare (PND) pentru anii 2024-2026 și la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului (PAG) pentru anul 2024, în domeniile de activitate ale MIDR.

Secretarul de stat în domeniul dezvoltării regionale, Ana Mardare, a subliniat că la baza dezvoltării domeniilor în următorii trei ani vor sta două obiective generale stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030":

  • creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților;
  • îmbunătățirea condițiilor de trai prin asigurarea accesului la apeducte și sisteme de sanitație sigure.

În acest sens, la capitolul acțiuni pentru dezvoltarea regiunilor și localităților țării prin implementarea proiectelor de infrastructură sunt prevăzute:

  • implementarea a 155 de proiecte de dezvoltare locală și a 26 de proiecte de dezvoltare regională;
  • reabilitarea/construirea infrastructurii de acces și a utilităților publice pentru 9 obiective de suport în afaceri;
  • acces la sisteme de alimentare cu apă pentru 190 de localități și pentru 395 de instituții publice;
  • construirea a peste 380 de km de rețea de canalizare, a 51 de stații de pompare a apelor uzate și a 31 de stații de epurare etc.

Printre obiectivele stabilite pentru anul 2024 se regăsesc elaborarea unui nou document de politici publice în domeniul alimentării cu apă și sanitație care să corespundă situației actuale și elaborarea Planului Național de Dezvoltare Locală.

Propunerile discutate în cadrul sesiunii de consultări publice vor fi analizate și luate în considerare la dezvoltarea celor două sectoare.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru