print
Revitalizarea Urbană: provocări, lecții învățate și soluții de implementare eficientă a PRU-urilor în Regiunea Centru
23.11.2022
759 Accesări

23.11.2022 - Masă rotundă cu tematica „Revitalizarea Urbană: provocări, lecții învățate și soluții de implementare eficientă a PRU-urilor".

Agenția de Dezvoltare Regională(ADR) Centru a întrunit reprezentanți ai APL-urilor de nivelul I din orașele Regiunii Centru, reprezentanți din cadrul Solidarity Fund PL în Moldova (SFPL) și experți naționali în dezvoltare urbană în cadrul unui eveniment regional, unde s-au discutat provocările și lecțiile învățate din experiența de implementare a Programelor de Revitalizare Urbană.

Evenimentul a fost organizat în incinta Vinăriei Asconi din satul Puhoi, Ialoveni, și reprezintă o activitate de totalizare în cadrul proiectului „Acordarea asistenței autorităților publice locale urbane din RDC în consolidarea capacităților administrative și de planificare în procesul de dezvoltare și revitalizare urbană", implementat de către ADR Centru și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.

Pavel Trofin, Directorul ADR Centru, a salutat prezența reprezentanților care au dat curs invitației la eveniment și i-a îndemnat să manifeste interes maxim față de domeniul de Revitaizare Urbană, mai ales acum în contextul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova în data de 1 noiembrie curent. Totodată, șeful agenției a accentuat faptul că această activitate reprezintă o oportunitate buna de a împărtăși bunele experiențe în domeniul dezvoltării urbane și a mulțumit partenerilor de la Solidarity Fund PL în Moldova pentru susținerea acordată în procesul de dezvoltare a orașelor din RDC.

Activitatea a fost moderată de Vasile Sidor, care a prezentat participanților experiența personală în procesul de elaborare a unui Program de Revitalizare Urbană și a provocat reprezentanții din regiune să vorbească despre experiența fiecăruia în acest proces de actualitate pentru orașele din toată țara.

Tot astăzi, cei prezenți au avut ocazia să vizioneze în premieră un Spot video de prezentare a proiectelor de Revitalizare Urbană implementate anterior în orașele Ialoveni, Ungheni și Strășeni cu susținerea financiară a partenerilor polonezi. Vezi Spot video aici.

Pe final de eveniment, participanții au discutat pe marginea Concursului proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor lansat de MIDR, unde au fost abordate particularitățile și neclaritățile întîmpinate de reprezentanții orașelor la completarea Cererii de finanțare pentru accesarea banilor din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală(FNDRL) în cadrul prezentului concurs.

Amintim că, în acest context, la data de 07 noiembrie, ADR Centru a organizat o sesiune de informare la care a întrunit reprezentanții orașelor din regiune, care au statut de orașe-poli de creștere și orașele care au aprobate Programe de revitalizare urbană (PRU) sau care sunt în proces de elaborare / actualizare a acestui document strategic pentru dezvoltarea localităților.

Concursul de selectare a proiectelor este realizat în cadrul a două apeluri lansate și desfășurate simultan conform prevederilor HG nr. 152/2022 și anume:

  • Apelul pe listă și
  • Apelul competitiv.

Mai multe detalii despre particularitățile Concursului accesați aici.

În prezent, în Regiunea de Dezvoltare Centru sunt aprobate PRU pentru orașele Ialoveni, Călărași, Nisporeni, Hîncești și Rezina. În proces de elaborare a PRU sunt orașele Anenii-Noi, Criuleni și Șoldănești, iar în actualizare este documentul pentru mun. Orhei și Ungheni. De asemenea, în orașele-poli de creștere Orhei și Ungheni sunt instituționalizate și consolidate Unități de implementare a proiectelor (UIP).

De menționat este faptul că pe parcursul anului curent, specialiștii ADR Centru au acordat administrațiilor publice locale din municipiile Orhei și Ungheni suport în procesul de elaborare a Planurilor Operaționale Locale (POL). Acesta reprezintă un document strategic al autorităților municipale privind coordonarea activităților necesare pentru implementarea la nivel local a Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere (PNDOPC) pentru anii 2021-2027.

„Activitățile sunt desfășurate de către ADR Centru în cadrul proiectului „Acordarea asistenței autorităților publice locale urbane din RDC în consolidarea capacităților administrative și de planificare în procesul de dezvoltare și revitalizare urbană", finanțat de Polish aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova".  

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru