print
Sistemul de revitalizare urbană a orașelor din Polonia, exemplu pentru Republica Moldova
12.07.2019
1260 Accesări

Responsabili de revitalizarea urbană din Soroca, Drochia, Ialoveni și Ceadîr-Lunga, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia și ai Solidarity Fund PL în Moldova au participat, în perioada 1-10 iulie a.c., la un stagiu privind revitalizarea urbană în Polonia.

Grupați în trei echipe, cei 11 participanți din Republica Moldova la stagiile din Polonia și-au împărtășit, timp de o săptămână, experiența privind revitalizarea urbană și s-au inspirat de la practicile de succes în domeniu implementate în orașele Dobiegniew, Grajewo și Elk, unde s-au întâlnit cu autorități publice locale și reprezentanți ai diferitor instituții.

În cadrul stagiilor, reprezentanții țării noastre au discutat cu autoritățile locale din cele trei orașe poloneze despre un și de soluții eficiente privind administrarea orașelor și implementarea politicii urbane și revitalizării urbane. Totodată, participanții la stagii au vizitat zonele de revitalizare urbană din orașele Dobiegniew, Grajewo, Elk și Varșovia, unde s-au documentat despre investițiile atrase și proiectele implementate.

Ulterior, la Varșovia, în incinta Ministerul Investițiilor și Dezvoltării al Republicii Polone, stagiarii au fost informați despre rolul autorităților centrale și regionale în sistemul de revitalizare, precum și despre stadiul punerii în aplicare a revitalizării urbane în Polonia. Programul stagiilor pentru reprezentanții orașelor moldovenești s-a încheiat cu un șir de ateliere de lucru în cadrul cărora au fost abordate un șir de practici de succes și provocări privind revitalizarea orașelor din Polonia. În context, au fost trase mai multe concluzii utile pentru sistemul de revitalizare din Republica Moldova.

Stagiile pentru reprezentanții țării noastre au fost organizate de Ministerul Investițiilor și Dezvoltării al Republicii Polone cu suportul Polish Aid în cadrul proiectului „Suport pentru administrația Republicii Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020 prin dezvoltarea urbană integrată și sustenabilă".

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru