print
Specialiștii ADR Centru din Romania și Republica Moldova s-au întrunit într-o ședință de lucru
05.06.2019
1151 Accesări

O delegație din România, condusă de către Simion Crețu, directorul Agenției pentru dezvoltare Regională (ADR) Centru, Alba Iulia, efectuază în perioada 04-07 iunie, o vizită de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, cu sediul în orașul Ialoveni.

Vizita se desfășoară în cadrul comun de cooperare dintre cele două instituții de dezvoltare regională și are drept scop discutarea cooperării bilaterale europeane și îmbunătățirea activităților comune pentru creșterea absorbției de fonduri nerambursabile, între ADR Centru România și ADR Centru Republica Moldova.

Astfel, astăzi, 05 iunie, colegii din România au participat la câteva runde de discuții la sediul ADR Centru Moldova și, ulterior au vizitat mai multe proiecte de dezvoltare regională implementate în localitățile din centrul Republicii.

Pe baza prevederilor Acordului de parteneriat bilateral, semnat la data de 1 decembrie 2012 la Alba Iulia, specialistii ADR Centru din Moldova au discutat cu partenerii lor romani despre tipul si modul de întocmire a documentelor de planificare a dezvoltării regionale, dar și despre procesele de implementare și monitorizare a proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile. Deoarece ambele Agenții de Dezvoltare Regională partenere au interese comune și doresc să dezvolte cooperarea lor bilaterală, fiecare partener încearcă să definească noi coordonate pentru schimbul de experiență în anii următori, prin activități și proiecte europene comune.

În debutul șediței de astăzi, Viorel Jardan, directorul ADR Centru, Moldova, a comunicat oaspeților despre instituțiile dezvoltării regionale din R.Moldova și modul de funcționare a acestora, activitățile pe care le realizează Agenția, tipuri de proiecte și domeniile în care acestea se implementează. "Suntem deschiși și interesați să atragem investiții în Regiunea Centru, să preluăm bunele practici și să cooperam în domenii de interes comun, inclusiv în cadrul programelor de finanțare eligibile pentru R.Moldova" a mai adăugat, șeful agenției. 

"Trebuie sa identificam și să stabilim un cadru comun concret de cooperare, unul benefic și interesant pentru ambele parți. Suntem deschiși și dispunem de experiență și expertiză necesară care poate fi transmisă Regiunii Centru din R.Moldova", a declarat, în timpul întîlnirii de lucru, directorul ADR Centru, Romînia, Simion Crețu, trecînd în revistă oportunități de cooperare existente șipropunîn d totodată posibile activități comune pentru perioada următoare.

În principiu, Acordul de parteneriat cu ADR Centru România, prevede schimburi de experiență în aria regiunilor de dezvoltare, în scopul dezvoltării capacităților tehnice ale angajaților celor două ADR, pentru dezvoltarea și managementul proiectelor, precum și pentru stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora și identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunostințe privind pregatirea pentru aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. În prima faza sunt vizate cooperarea în scopul dezvoltării și consolidării legăturilor economice dintre cele două regiuni, care prezintă interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele două regiuni, precum și extinderea cooperarii la nivelul celor douăConsilii de Dezvoltare Regională.

În următoarele zile, specialiștii ADR Centru, Moldova vor însoți echipa de colegi din România, în cadrul unor vizite la un șir de proiecte regionale implementate în domeniile de eficiență energetică, turism și susținerii mediului de afaceri.

Vineri, 07 iunie, specialiștii de la cele două agenții regionale se vor întruni pentru a discuta despre instrumentele și structurile organizatorice privind promovarea investițională a Regiunii Centru - România, dar și despre eventualele schimburi de experiențăîn ceea ce privește politicile publice și dezvoltarea de parteneriate pe programe europene.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru