print
Practicile noi de interpretare și utilizare a datele geospațiale vor îmbunătăți procesul de programare regională pentru centrul Republicii
20.03.2019
899 Accesări

Specialișii ADR Centru din cadrul secțiilor politici regionale și cooperare externă și management proiecte participă în perioada 19-21 martie la primul atelier de instruire organizat în cadrul unui proiect moldo-ceh privind aplicarea Sistemul Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională. Acest proiect își propune să contribuie la îmbunătățirea procesului de programare prin consolidarea și creșterea capacităților actorilor de dezvoltare regională.

Sesiunia de instruire a început cu o prezentare generală a informațiilor despre infrastructura națională de date spațiale, oferită de către Lucia Cușnir, consultant în Direcţia geodezie, cartografie, geoinformatică şi integrare europeană în cadrul Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova.

Tot aici, Tomáš Pavelka, expert în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: Suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)", a vorbit participanților la seminar despre practica cehă cu privire la interpretarea și utilizarea corectă a datelor GIS și QGIS, elementele de bază privind editarea datelor de tip vector și altele. În timpul sesiunilor de instruire, specialiștii agenției, vor învăța cum să creeze hărţi și cum să opereze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere şi surse OpenStreetMap. Aceste practici noi vor fi aplicate în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete elaborate sau implementate de ADR Centru.

Ala Bragoi, șefa Secției Politici  Regionale și Cooperare Externă în cadrul ADR Centru, consideră că pentru a asigura o funcționare bună a infrastructurii naționale privind informațiile spațiale, este bine să fie consolidate capacitățile specialiștilor care nemijlocit utilizează acest ansamblu de echipamente, programe şi proceduri proiectate pentru stocarea, administrarea, manipularea, analiza, modelarea şi vizualizarea datelor spaţiale în procesul de rezolvare a problemelor de planificare complexă.

„Cunoașterea programei QGIS ne va permite să colectăm si să sistematizăm informația colectată într-o hartă interactivă, lucrul ce va facilita munca noastră la acest capitol și va duce la îmbunătățirea procesului de programare la nivel regional." au menționat angajații agenției participanți la sesiunea de instruire.

Trainingul este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)". În anul curent specialiștii ADR vor beneficia de 21 de zile de astfel de sesiuni de instruire. Proiectul este finanțat de Agenția de Cooperare pentru dezvoltare internațională a Republicii Cehe şi realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Agenția Cehă GEOtest şi Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia. Conform proiectului, până la finele anului 2020, pentru cinci localități din Republica Moldova vor fi elaborate planuri de dezvoltare strategică, fiind utilizate date geospaţiale ce vor permite stabilirea fixă a limitelor geografice ale localităţilor, trasarea corectă a drumurilor locale, intersectoriale, repartizarea suprafeţelor de teren dintre case etc.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru