print
Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei Republicii Moldova (D.O.M.D.E) (Proiect finanțat de către Comisia Europeană și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale al Republicii Italiene)
24.07.2018
460 Accesări

 

Ești cetățean al RM revenit în țară după o experiență de muncă sau studii în străinătate, ai o idee de afacere cu impact social și dorești să o dezvolți împreună cu un grup de experți care te vor ajuta să transformi ideea respectivă într-un plan de afaceri și să găsești oportunități de investiții sau de finanțare? Îți pasă de țara ta și vrei să contribui la crearea unei economii durabile și inclusive și să lucrezi în beneficiul tău și al comunității?

Atunci ești în locul potrivit!

Ministerul Muncii și Politicilor Sociale al Republicii Italiene în colaborare cu Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova și Regiunea Veneto au demarat un proiect de cooperare pentru promovarea dezvoltării economice a Republicii Moldova.

Dacă ești interesat, îți propunem o cale de dezvoltare antreprenorială care te va ajuta să lucrezi asupra ideii tale de afacere și să cunoști exemple bune de antreprenoriat, în special în domeniul social. Îți vom oferi posibilitatea să cunoști potențiali investitori și surse de finanțare în Italia și Moldova.

Proiectul D.O.M.D.E îți oferă oportunitatea de a beneficia de:

-          Expertiză națională și internațională în domeniul antreprenoriatului social,

-          Mentorat personalizat în dezvoltarea propriei idei de afacere,

-          Posibilitatea de a participa la o vizită de studiu în regiunea Veneto (Italia) pentru a cunoaște exemple relevante de afaceri sociale și a stabili o colaborare cu acestea,

-          Validarea ideii de afaceri și identificarea potențialilor investitori/parteneri urmare a întrevederilor organizate de proiect cu reprezentanții instituțiilor financiare  și programelor de suport a mediului de afaceri.

Participarea la cursul inițial de instruire (o prezență minimă de 70 %) este obligatorie pentru a accesa serviciile și facilitățile ulterioare.

 Cerințele privind selecția candidaților (rezidenți în Italia și în Moldova):

-       dorința de a investi timp în dezvoltarea ideii și în căutarea finanțărilor;

-       deținerea unei diplome sau a unei calificări profesionale dobândită în Moldova sau într-o altă țară europeană sau, alternativ, o experiență de muncă sau de antreprenor de cel puțin 2 ani în sectorul vizat de ideea de afacere;

-       cunoașterea limbii engleze la nivelul, cel puțin mediu.

 Posedarea unei idei dezvoltate de afacere va fi un element preferențial, dar nu necesar. După caz, ideile le vom dezvolta împreună.

 Alte cerințe:

 Pentru cetățenii rezidenți în Italia:

-       să se afle legal pe teritoriul Italiei de cel puțin 1 an;

-       cunoașterea limbii italiene, deoarece cursul se va desfășura în limba italiană.

Pentru cetățenii reveniți în Republica Moldova:

 

-       să fie revenit în țară după o experiență de aflare în Europa pentru studii sau muncă de cel puțin doi ani;

-       preferabil buna cunoaștere a limbii italiene.

 Pentru a beneficia de instruiri în Republica Moldova trebuie sa completezi următorul formular:

https://www.cognitoforms.com/BRD2/Aplica%C8%9BiiDezvoltareaCapacit%C4%83%C8%9BilorAntreprenorialeAleDiasporeiRepubliciiMoldova

Pentru a beneficia de instruiri în Italia (pentru cetățenii rezidenți în Italia), accesați următorul link:

http://www.venetoimmigrazione.it/news/-/asset_publisher/hzIsep61l37I/content/progetto-d-o-m-d-e-development-of-moldovan-diaspora-entrepreneurship?_101_INSTANCE_hzIsep61l37I_redirect=%2F

Termenul limită pentru completarea aplicațiilor este 6 august 2018.

Procedura de selecție:

Un grup special de experți va evalua cererile primite. Candidații selectați vor fi admiși în faza următoare, în care vor susține o probă ce constă dintr-un test (ușor pentru cei care doresc să facă afaceri) și un interviu.

După selecție, primii 15 candidați vor avea acces la cursul de instruire. În Italia, întâlnirile vor avea loc în zilele de vineri-sâmbătă-duminică timp de 4 săptămâni, în timp ce în Moldova instruirea va avea loc timp de o săptămână, cinci zile consecutiv, de luni până sâmbătă, în perioada 20 – 25 august.

Pentru eventuale întrebări puteți contacta asistentul de proiect – Violina Donu, e-mail: violina.donu@gov.md, mobil +373 060136781

Informație despre proiectul D.O.M.D.E.

Summary_ro

Summary_it

 

Summary_engl

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru