print
Jurnaliștii sunt interesați de proiectele de dezvoltare regională din Regiunea de Dezvoltare Centru
11.10.2017
984 Accesări

La 10 octombrie, un grup de jurnaliști au efectuat o vizită de documentare la trei proiecte de dezvoltare regională din Regiunea de Dezvoltare Centru. Scopul evenimentului a fost familiarizarea jurnaliștilor cu proiectele de dezvoltare regională care se implementează în această regiune.

Evenimentul a început cu un club de presă organizat în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, la care a participat Viorel Jardan, director ADR Centru și personalul instituției. Jurnaliștilor li s-au prezentat detalii și informații despre activitatea, misiunea și proiectele implementate în Regiunea de Dezvotare Centru. Viorel Jardan, director ADR Centru a menționat că proiectele de dezvoltare regională și servicii locale merită să fie reflectate, pentru că: „...sunt niște subiecte foarte importante și care ating pe noi toți. Or, fiecare are nevoie de servicii calitate de aprovizionare cu apă și canalizare, de management al deșeurilor, de eficientizare energetică a clădirilor publice, drumuri calitative, sau locuri turistice amenajate. Este foarte bine ca populația să cunoască că există oportunități de dezvoltare, există lucruri frumoase care se fac de ADR-uri în parteneriate cu APL-uri și cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova".

Prima localitate vizitată a fost satul Bardar din raionul Ialoveni, unde la moment se desfășoară construcțiile pentru rețeaua de apeduct și canalizare, prin intermediul proiectului „Apeductul magistral pentru localitatea Bardar, Ruseștii Noi și rețele de canalizare pentru orașul Ialoveni". Aici jurnaliștii s-au întâlnit cu președintele raionului Ialoveni Anatolie Dimitriu; primarul satului Ruseștii Noi, Pavel Codreanu; managerul de proiect și antreprenorul care efectuiază lucrările. Obiectivul acestui proiect este sporirea accesului la apă potabilă și proiecția mediului prin eficientizarea sistemului de canalizare. Costurile totale ale proiectului sunt cifrate la 33,4 milioane lei.

Pavel Codreanu, primarul satului Ruseștii Noi: „Este un proiect care l-am așteptat de ceva timp. Majoritatea apei care se regăsește pe teritoriul satului Ruseștii Noi este una de proastă calitate. Spre exemplu, în urma testării apei din fântânile din localitate, doar în una din ele s-a găsit apă care poate fi potabilă. Apeductul magistral și conectarea satului la apa potabilită de calitate va soluționa această problemă".

Complexul Turistic Sportiv din satul Costești, raionul Ialoveni a fost următoarea destinație spre care s-a îndreptat grupul de jurnaliști interesați de procesul dezvoltării regionale. Acest obiect este construit în cadrul proiectului „Construcția Complexului Turistic Sportiv în Costești" și potrivit, femeii primar Natalia Petrea, are drept scop „... dezvoltarea turismului și a vieții sportive a satului și a raionul Ialoveni în general. Satul Costești are rezultate foarte bune la diferite discipline sportive, însă la moment nu dispunem de un complex sportiv pentru ca cei interesați să poată veni și ocupa... Totuși, acest Complex va avea nu doar o valoare sportivă, dar și una turistică, mai ales în contextul pensiunilor și locurilor turistice care se află pe teritoriul satului Costești". Costurile totale ale proiectului sunt de 32,4 milioane lei.

Ulterior reprezentanții mass media au vizitat Spitalul raional Călărași, care este eficientizat energetic prin intermediul proiectului „Creșterea Eficienței Energetice (EE) a Spitalului Raional Călărași", care este susținut financiar de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova". Costurile totale ale investiției sunt de 490 mii euro. Aici jurnaliștii au discutat cu președintele raionului Călărași, Sergiu Artene; directoarea Spitalului, Silvia Bobescu; managerul de proiect și antreprenorul care efectuiază lucrările.

Potrivit Silviei Bobescu investiția și suportul Guvernului Germaniei este mai mult decât binevenită, pentru că „ne va ajuta să renovăm centrala termică și să instalăm 3 cazane pe gaze naturale noi. Cele de acum sunt foarte vechi și au fost date în exploatare încă în anul 1975. De asemenea, un element foarte important este și instalarea unui sistem termic solar, altfel spus colectoare solare, care ne vor permite să producem apă caldă menajeră pentru necesitățile spitalului".

Vizita de studiu pentru jurnaliști în Regiunea de Dezvoltare Centru a fost organizată de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Lilia Grubîi, Agenția de presă „Moldpres": „A fost o deplasare productivă şi interesantă de real folos pentru jurnaliştii care se ocupă de tematica regională. Un avantaj al vizitei a fost faptul că reprezentanţii presei au avut ocazia să se documenteze la faţa locului de derularea proiectelor de dezvoltare regională, să viziteze şantierele şi să discute cu antreprenorii şi autorităţile locale. Am avut toate posibilităţile pentru a discuta, să punem întrebări şi să primim răspunsuri documentate".

*****************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru