print
Ziua Dunării, marcată prin manifestări organizate la Cahul și Giurgiulești
30.06.2016
1295 Accesări

În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea țărilor dunarene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, serbăm Ziua Internațională a Dunării.

În Republica Moldova, cu această ocazie, au fost organizate cîteva evenimente de amploare în orașul Cahul și în localitatea Giurgiulești. Scopul acestora a fost de dezvoltare a relațiile de colaborare dintre autorități pentru a spori gradul de participare a Republicii Moldova în programele destinate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

"Ziua Dunării este un prilej de a focaliza atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării apelor din bazinul acestui fluviu şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilitățile noastre, a tuturor, în vederea prevenirii  poluării apelor cu substanţe periculoase mediului şi sănătăţii populaţiei. Totodată, în cadrul Conferinței anuale „Ziua Dunării 2016", ce s-a desfășurat la Cahul, am discutat împreună cu reprezentanții autorităților publice centrale, locale și organizațiile non-guvernamentale despre evoluțiile recente în implementarea SUERD și  oportunitățile de cooperare în regiune cu suportul UE. Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării vizează dezvoltarea potențialului economic și îmbunătățirea condițiilor de mediu ale regiunii. Totodată, încurajează cooperarea pe termen lung, atît între autoritățile locale și regionale, cît și între Administrația Publică Centrală, mediul privat și ONG-uri, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea țării. În acest context, încurajăm autoritățile locale și societatea civilă să aplice la proiectele și programele oferite în  cadrul Strategiei",  a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, prezent la eveniment.

În a doua parte a evenimentului participanții au avut ocazia să vadă, în cadrul unei expoziții organzate la Giurgiulești, proiectele finanțate din programele destinate macroregiunii Dunării, din care face parte și țara noastră. Astfel, cei care dețin mai multă experiență în elaborarea și realizarea proiectelor au putut să își împărtășească experiența, prezentînd rezultatele și oferind consultații celor care încă se află în proces de elaborare și aplicare.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, ce acordă suport financiar proiectului "Dunărea Unește" pentru promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar și a Programelor transfrontaliere și transnaționale.

Reamintim că Republica Moldova este parte a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, iar Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi este Coordonator Național al Strategiei. Contribuţia Moldovei la realizarea SUERD este un rezultat al colaborării dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Agenția Turismului, Academia de Ştiinţe a Moldovei. 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru