print
La Ialoveni a demarat construcţia locuinţelor sociale
02.06.2015
1056 Accesări

Construcţia a 94 de locuinţe sociale destinate familiilor cu venituri mici, familiilor cu mulţi copii, inclusiv persoanelor cu necesităţi speciale din raionul Ialoveni a început astăzi, 2 iunie 2015. Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a participat la eveniment şi a precizat că în cadrul proiectului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va reconstrui un complex locativ compus din 3 blocuri locative cu 9 nivele, apartamente finalizate la "cheie".

„Obiectivul proiectului este de a oferi familiile nevoiaşe din raionul Ialoveni apartamente în locaţiune. Vom urmări ca locuinţele să fie construite în termen, iar lucrările să fie executate calitativ. Vor fi realizate mai multe vizite de inspectare pe parcurs, inclusiv inspectorii Inspecţiei de Stat în Construcţii vor urmări realizarea calitativă a construcţiei. Actualmente, circa 170 de locuinţe sociale din raioanele Călăraşi, Briceni, Hînceşti şi Sîngerei au fost distribuite beneficiarilor", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca. De asemenea, ministrul a menţionat că proiectul prevede finalizarea construcţiei peste un an de zile, iar reprezentanţii MDRC şi APL vor urmări ca lucrările să se desfăşoare conform graficului de execuţie, iar antreprenorul general să nu încalce normele în construcţie.

Totodată, ministrul a reiterat că în cadrul proiectul în întreaga ţară vor fi construite circa 700 de locuinţe sociale pentru 2500 de persoane cu venituri mici.

La ceremonia de demarare a construcţiei au participat reprezentanţii autorităţilor publice locale, antreprenorul general care va construi apartamentele şi potenţialii beneficiari. Construcţia locuinţelor sociale în Republica Moldova a fost iniţiată de MDRC cu susţinerea financiară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, care oferă Republici Moldova un împrumut cadru pe un termen de până la 20 de ani.

Pe parcursul desfăşurării fazei II a proiectului au fost date în folosinţă locuinţe sociale în raioanele Călăraşi, Briceni, Sîngerei, Hînceşti, iar pînă la finele anului va începe construcţia locuinţelor sociale în raionul Leova.

Menţionăm că, beneficiarii locuinţelor sociale sunt selectaţi de autorităţile publice locale, în cadrul unei comisii care examinează cererile depuse de solicitanţi, verifică legalitatea actelor doveditoare, urmăreşte întrunirea condiţiilor de către solicitanţi şi acordă punctaj conform Regulamentului privind modul şi condiţiile de desfăşurare a proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile II.

Costul total al proiectului din Ialoveni constituie 5,3 mln Euro.

2 iunie 2015 
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru