Dezvoltarea regională este unul din domeniile inclus în procesul de negocierile privind semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova și UE. În cadrul primei runde de negocieri domeniul dezvoltare regională a fost inclus la compartimentul „Cooperare sectorială", aici mai fiind identificate și alte 7 domenii de interes public unde sunt necesare eforturi de reformare și dezvoltare.
Pentru a delibera și a aproba recomandările privind elaborarea poziției de țară a Republicii Moldova în problema dezvoltării regionale în contextul negocierii Acordului de Asociere cu UE s-a organizat, ieri, o întrunire a grupului de lucru Agricultură și dezvoltare Regională.
În cadrul dialogului viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Veaceslav Guțuțui a nominalizat colaborarea cu partenerii europeni în domeniul elaborării primului proiect a poziției de țară a Republicii Moldova în problema dezvoltării regionale ca fiind una eficientă. Dînsul a menționat că părțile au convenit să coopereze în domeniul dezvoltării regionale care are drept scop dezvoltarea economică durabilă a întregului teritoriu al țării noastre prin diminuarea dezechilibrului în dezvoltarea economică dintre localități.
Totodată, viceministrul a specificat și principiile în baza cărora părțile vor colabora: parteneriatul între toate părțile implicate în domeniul dezvoltării regionale; descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental spre cel al comunităților regionale; cofinanțarea prin contribuția financiară a părților implicate în realizarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională.
Valentina Pleșca directorul direcției generale dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a comunicat recomandările din partea ministerului: consolidarea cadrului legislativ și normativ prin armonizarea acestuia la standardele UE în domeniul politicii de dezvoltare regională; consolidarea capacităților instituționale și operaționale ale instituțiilor naționale și regionale.
De asemenea, Valentina Pleșca a menționat necesitatea intensificării cooperării interegionale, interne și internaționale, a celei transfrontaliere, precum și participarea regiunilor de dezvoltare la structurile și organizațiile europene care promovează dezvoltarea economică și instituțională a acestora, în scopul realizării unor proiecte de interes comun.
Menționăm, că evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul" în comun cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
31 martie 2011
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor