Prima   -  Oportunități de finanțare - Granturi pentru sporirea eficienței energetice a întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova

Granturi pentru sporirea eficienței energetice a întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova

   
30.01.2024   285 Accesări   aeer.md

Programul de sprijin al IMM-urilor pentru sporirea eficienței energetice implementat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), cu suportul USAID și al Ambasadei Marii Britanii la Chisinău, vine să sprijine IMM-urile din Moldova, să facă economii la energia electrică și să reducă costurile. IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi în valoare de până la 30.000 dolari SUA (aprox. 522.000 MDL) pentru implementarea proiectelor de sporire a eficienței energetice.  


CINE POATE SOLICITA FINANȚARE PRIN PROGRAMUL DE GRANTURI DE EXCELENȚĂ ENERGETICĂ?  
Programul de granturi este dedicat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) înregistrate în Republica Moldova, cu venituri anuale din vânzări de până la 100 milioane MDL și un număr mediu anual de angajați de până la 250. Sunt invitate să aplice IMM-urile din sectoarele comerciale, industriale și agricole, interesate să sporească eficiența energetică asociată producției de bunuri.  

CUM POT FI UTILIZAȚI BANII OFERIȚI?  
Finanțarea este destinată exclusiv costurilor aferente procurării de echipamente moderne și eficiente din punct de vedere energetic. Banii nu pot fi utilizați pentru a acoperi costurile de instalare. Finanțarea disponibilă pentru echipamente va fi calculată ca 50% din costul total al proiectului (inclusiv proiectarea și instalarea, fără TVA), până la un maxim de 30.000 dolari SUA (~522.000 lei).  

CE ECHIPAMENTE SUNT ELIGIBILE?
Echipamentul eligibil include, dar nu se limitează la:

  • pompe de căldură (toate tipurile); 
  • cazane de gaz natural cu condensare de înaltă eficiență;  
  • echipamente tehnologice aferente producției de bunuri și eficiente din punct de vedere tehnologic Small-scale, co-generation and tri-generation units, colectoare solare pentru apă caldă (producție de apă caldă menajeră); 
  • motor electric echipat cu convertizor de frecvență, unități de tratare a aerului cu recuperare de căldură; 
  • echipamente și tehnologii.

CUM POT APLICA?  
Procesul de aplicare este următorul:

1. Citiți în întregime Cererea de solicitare ENGRORUS pentru a vă determina eligibilitatea și pentru a vă familiariza cu procesul de solicitare și de evaluare. 
2. Dacă este eligibil, trimiteți formularul de concept de grant ENGRORUS la EEgrant@aeer.md.
3. Dacă conceptul de grant este selectat, trimiteți formularul de cerere completat până vineri, 29 martie 2024. Formularul completat de cerere cuprinde următoarele:
                a. Grant Application Form ENGRORUS
                b. Ghidul utilizatorului pentru analiza costurilor pe durata ciclului de viață ENGRORUS și (Excel) ENGRORUS 
                c. Reprezentări și certificări ENGRORUS

Dacă aveți întrebări cu privire la procesul de acordare a granturilor sau la formularele de cerere, vă rugăm să contactați EEgrant@aeer.md.

DATA-LIMITĂ PENTRU SOLICITAREA SUBVENȚIEI: Vineri, 29 martie 2024

SURSA DE FINANȚARE
Acest program de granturi este finanțat de USAID și administrat de USAID Moldova Energy Security Activity (MESA), în colaborare cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER). MESA își propune să consolideze securitatea energetică a Moldovei și să ajute oamenii să își alimenteze viața mai eficient și la prețuri accesibile. MESA este implementată de Tetra Tech, o companie cu sediul în SUA.