Prima   -  Noutăți - ADR Centru pregătește terenul pentru revitalizarea urbană a orașelor din Regiunea Centru

ADR Centru pregătește terenul pentru revitalizarea urbană a orașelor din Regiunea Centru

   
16.02.2024   697 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru marchează un moment semnificativ în cadrul eforturilor sale de revitalizare urbană în Regiunea Centru a Republicii Moldova. Astăzi, în orașul Ialoveni, s-au desfășurat evenimente de semnare a 9 din cele 10 contracte de finanțare pentru proiectele de revitalizare și mobilitate urbană planificate pentru a fi inițiate în acest an. Cel de-al zecelea contract urmează să fie semnat săptămâna viitoare.

Printre proiectele planificate se numără dezvoltarea sistemului integrat de transport urban în municipiul Ungheni, valorificarea luncii râului Cogîlnic prin amenajarea zonelor de agrement în orașul Hîncești, reconstrucția complexului sportiv din Telenești, reconstrucția bulevardului pietonal Mihai Eminescu și amenajarea parcului orășenesc riveran din orașul Criuleni și multe altele.

 Lista integrală a celor 10 proiecte din orașele: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Ialoveni, Șoldănești, Telenești Rezina și municipiile Hîncești și Ungheni.

  1. Scara memoriei - obiectiv turistic și spațiu public de interacțiune comunitară.
  2. Revitalizarea albiei râului Ișnovăț pentru odihnă activă.
  3. Reconstrucția capitală a Complexului Sportiv din orașul Telenești.
  4. Modernizarea Scuarului de pe str. Biruinței din orașul Călărași.
  5. Reconstrucția bulevardului pietonal Mihai Eminescu și amenajarea parcului orășenesc riveran din orașul Criuleni.
  6. Revitalizarea și modernizarea complexului sportiv multifuncțional din orașul Șoldănești.
  7. Dezvoltarea unui sistem integrat de transport urban în municipiul Ungheni.
  8. Modernizarea infrastructurii rutiere municipale pentru revitalizarea economică sustenabil.
  9. Valorificarea luncii râului Cogîlnic prin amenajarea zonelor de agrement și eliminarea riscului de inundații.
  10. Amenajarea spațiului public - renovarea scării cu 424 trepte din or.Rezina, str.Lomonosov - str. Păcii - str.27 August.

Aceste proiecte au fost incluse în Documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024 și vor fi implementate de către ADR Centru cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.  Valoarea totală a lucrărilor planificate în cadrul acestor proiecte este de peste 183 milioane lei, dintre care 143 milioane lei sunt solicitați din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Indicatorii atinși în urma realizării acestora urmăresc să modernizeze infrastructura urbană și să creeze spații publice inovatoare, aducând beneficii tangibile comunităților locale, contribuind la dezvoltarea economică și socială durabilă a Regiunii Centru.

În curând, ADR Centru va iniția licitațiile publice pentru selectarea antreprenorilor care vor executa lucrările de construcție în cadrul acestor proiecte.