Prima   -  Noutăți - A fost inaugurat punctul de subtraversare a râului Prut Măcărești, România – Măcărești, Republica Moldova

A fost inaugurat punctul de subtraversare a râului Prut Măcărești, România – Măcărești, Republica Moldova

   
04.09.2023   479 Accesări  

Astăzi, la Măcărești, a avut loc inaugurarea punctului de subtraversare a râului Prut Măcărești, România - Măcărești, Republica Moldova, astfel, fiind extinse conductele de alimentare cu apă potabilă pe malul stâng al Prutului.

Subversarea râului Prut se efectuează în baza Acordului privind primul contract de subtraversare a Prutului, semnat de Guvernele de pe ambele maluri ale Prutului în Capitala istorică a României - municipiul Iași, la 24 ianuarie 2022, de ziua Unirii Principatelor Române.

Directorul ADR Centru, Pavel Trofin, a participat la eveniment, alături de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. În continuarea proiectului inaugurat astăzi, ADR Centru, sub egida MIDR, implementează un proiect regional ce presupune lucrări de construcție a apeductului magistral de interconexiune între râul Prut și s. Măcărești, care va furniza apă potabilă în 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Acest proiect regional are ca scop îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin asigurarea accesului la apă potabilă.

Până în prezent, în cadrul proiectului regional finanțat din FNDRL a fost construită magistrala pe o lungime de 29,6 km din totalul de 29,8 km planificați, pornind de la punctul de traversare Măcărești, Ungheni și ajungând până la Brătuleni, Nisporeni.

Proiectul nu se rezumă doar la construcția apeductului magistral. În cadrul acestuia sunt incluse și lucrări de construcție a 4 stații de pompare, 10 castele și 6 rezervoare de apă. De asemenea, în localitățile Boldurești și Chilișoaia, se vor efectua lucrări de construcție a rețelelor interioare pe o lungime totală de 24,3 km.

Proiectul investițional beneficiază de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), la care se adaugă contribuția aplicantului. Valoarea totală a proiectului se ridică la 63.863.942,38 MDL.