Prima   -  Noutăți - Beneficiarii proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare, și de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din Ungheni sunt asumați în privința asigurării durabilității investițiilor primite

Beneficiarii proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare, și de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din Ungheni sunt asumați în privința asigurării durabilității investițiilor primite

   
28.07.2023   120 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru efectuează monitorizare post-implementare la proiectele de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Ungheni. Aceste proiecte au fost finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și implementate de ADR Centru.

În cadrul vizitei, echipa de monitorizare a discutat cu responsabilii din teren pentru a verifica activitățile de asigurare a durabilității investițiilor și pașii de urmat în procesul de raportare a indicatorilor atinși către instituția finanțatoare. ADR Centru își asumă angajamentul de a asigura monitorizarea și evaluarea continuă a proiectelor pentru a se asigura că obiectivele și durabilitatea bunurilor create în cadrul proiectelor regionale sunt atinse.

Unul dintre proiectele monitorizate vizează reabilitarea și extinderea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare din orașul Ungheni. Viceprimarul Mun. Ungheni și Administratorul Apă-canal Ungheni au confirmat efectele pozitive ale proiectului asupra comunității, aducând îmbunătățiri semnificative în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare pentru locuitorii orașului. În teren, au fost inspectate căminele construite, confirmând astfel veridicitatea datelor prezentate.

De asemenea, s-a discutat despre proiectul de sporire a eficienței energetice implementat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Ungheni. Prin măsuri și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, instituția a redus consumul de energie, instalând panouri fotovoltaice pe acoperiș, schimbând sistemul de încălzire și efectuând lucrări de termoizolare și renovare. Astfel, peste 100 de angajați și 1200 de elevi beneficiază acum de condiții îmbunătățite de confort în liceu. Proiectul a avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, cu o estimare de reducere a consumului de energie cu 1500 MWh și a emisiilor de CO2 cu 330 de tone pe an.

Consiliul raional Ungheni a aprobat Planul de asigurare a durabilității pentru investițiile realizate în cadrul proiectului de eficiență energetică, asigurând astfel că rezultatele proiectului vor continua să aibă un impact pozitiv pe termen lung.

Astfel de proiecte și inițiative contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților și la îmbunătățirea calității vieții în regiune.