Prima   -  Noutăți - ADR Centru a recepționat documentația tehnică pentru magistrala de evacuare a apei uzate prevăzută pentru 10 localități din raionul Strășeni

ADR Centru a recepționat documentația tehnică pentru magistrala de evacuare a apei uzate prevăzută pentru 10 localități din raionul Strășeni

   
20.07.2023   133 Accesări  

20 iulie 2023, Ialoveni - Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a recepționat proiectul tehnic pentru construcția unei magistrale de evacuare a apelor uzate, care va deservi 10 localități din raionul Strășeni. Această activitate face parte din proiectul regional "Sistem de canalizare pentru 7 localități și conectarea la stația de pompare/epurare din Strășeni", care este implementat de către ADR Centru, cu finanțare din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Proiectul a fost precedat de elaborarea unui Studiu de fezabilitate pentru toate localitățile din raionul Strășeni, care au fost împărțite în 8 Aglomerații. După analiza efectuată în cadrul acestui studiu, s-a convenit ca documentația tehnică să fie elaborată pentru 10 localități, care fac parte din Aglomerația nr. 1. Aceste localități sunt: Strășeni, Făgureni, Sireți, Roșcani, Negrești, Saca, Ghelăuza, Tătărești, Pănășești și Ciobanca.

Obiectul proiectului cuprinde proiectarea rețelei magistrale de evacuare a apelor uzate, inclusiv calculul hidraulic al rețelelor proiectate. Lungimea estimată a magistralei fiind de 35 km de rețele de canalizare sub presiune și 16 km de canalizare gravitațională. De asemenea, proiectul prevede construcția a 9 Stații de pompare și reabilitarea unei stații existente. În etapele următoare, se planifică identificarea surselor financiare necesare pentru implementarea proiectului.

Această inițiativă are ca scop asigurarea locuitorilor din raionul Strășeni cu un sistem de canalizare modern, prin extinderea/regionalizarea serviciului de sanitație și conectarea acestora la stația de epurare regională din Municipiul Strășeni.