Prima   -  Noutăți - Accesul la apă potabilă a 13 localități din raionale Nisporeni și Ungheni, discutat într-o ședință la ADR Centru

Accesul la apă potabilă a 13 localități din raionale Nisporeni și Ungheni, discutat într-o ședință la ADR Centru

   
03.02.2023   556 Accesări  

Vineri, 03.02.2023 - orașul Ialoveni. Agenția de Dezvoltare Regională Centru a organizat o ședință de lucru cu participarea reprezentanților Consiliului Raional Nisporeni, „IZODROMGAZ" SRL, proiectantul și responsabilul tehnic în cadrul proiectului regional „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a rîului Prut - s. Măcărești cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni".

Ședința s-a desfășurat în incinta ADR Centru și a avut drept scop discutarea situației de moment, dar și trasarea obiectivelor pentru perioada imediat următoare în procesul de realizare a lucrărilor prevăzute în proiect.

Totodată, în cadrul ședinței, s-a insistat asupra faptului de implicare maximă a tuturor factorilor de decizie, astfel încît prin conjugarea eforturilor să se reușească atingerea obiectivelor specificate în documentația de proiect.

Proiectul regional de alimentare cu apă prevede construcția apeductului magistral cu lungimea de 29, 8 km, cu conectare la punctul de traversare „Măcărești" a r.Prut către 13 localități. Din aceștia, lucrările de construcție au fost executate e o lungime de 15.6 km. De asemenea, în cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de construcție a rețelelor interioare în localitățile Brătuleni și Isăicani pe o lungime de 24,3 km, cît și construcția a 4 stații de pompare, 10 castele și 6 rezervoare de apă.

Cele 13 localități prevăzute în proiect sunt: com.Măcărești, s.Frăsinești, s.Costuleni din raionul Ungheni și com.Boldurești, s.Chilișoaia, s.Băcșeni, com.Brătuleni, s.Cîrnești, com.ValeaTrestieni, s.Isăicani, s.Luminița, s.Selișteni, s.Odobești din raionul Nisporeni.

Contractul de antrepriză în cadrul proiectului Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a rîului Prut - s. Măcărești cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni" a fost semnat la începutul lunii septembrie 2022, iar executarea tuturor lucrărilor este planificată pentru o perioadă de 35 luni.  Valoarea totală a proiectului, conform Contractului de antrepriză, constituie 59 328 000.00 MDL. Pentru anul 2023, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, pentru acest proiect au fost alocate mijloace financiare în sumă de 9078954.24 lei.