Prima   -  Noutăți - ADR Centru informează reprezentanții orașelor din regiune cu privire la condițiile de participare la Concursul proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor anunțat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

ADR Centru informează reprezentanții orașelor din regiune cu privire la condițiile de participare la Concursul proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor anunțat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

   
07.11.2022   244 Accesări  

Astăzi, 07 noiembrie 2022, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a organizat desfășurarea unei sesiuni de informare în cadrul Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor din Regiunea de Dezvoltare Centru, propuse spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

La ședința de informare au fost invitați reprezentanții tuturor orașelor din regiune, care au statut de orașe-poli de creștere și orașele care au aprobate Programe de revitalizare urbană (PRU) sau care sunt în proces de elaborare / actualizare a acestui document strategic pentru dezvoltarea localităților.

Amintim că, prezentul Concurs a fost lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova în data de 1 noiembrie 2022, în contextul implementării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 916/2020 cu privire la aprobarea Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere. Scopul Concursului de proiecte este de a susține accelerarea dezvoltării socio-economice a orașelor, în special a orașelor-poli de creștere, capabile să susțină dezvoltarea în zonele rurale proxime.

Concursul de selectare a proiectelor va fi realizat în cadrul a două apeluri lansate și desfășurate simultan conform prevederilor HG nr. 152/2022 și anume:

Apel pe listă - pentru proiectele ce vor fi finanțate în cadrul măsurilor:

  • Măsura 2.1 Conectivitate și mobilitate urbană;
  • Măsura 2.2 Competitivitate și susținerea activităților economice;
  • Măsura 2.4 Modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și a rețelelor de utilități publice.

Apel competitiv - pentru proiectele ce vor fi finanțate în cadrul măsurii:

  • Măsura 2.3 Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice.

În prezent, în Regiunea de Dezvoltare Centru sunt aprobate PRU pentru orașele Ialoveni, Călărași, Nisporeni, Hîncești și Rezina. În proces de elaborare a PRU sunt orașele Anenii-Noi și Șoldănești, iar în actualizare este documentul pentru mun. Orhei. De asemenea, în orașele-poli de creștere Orhei și Ungheni sunt instituționalizate și consolidate Unități de implementare a proiectelor (UIP).

Informații detaliate cu privire la organizarea Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor propuse spre finanțare din FNDR, dar și Ghidul de aplicare, se găsesc aici.