Prima   -  Noutăți - Reprezentanții companiilor de turism din Republica Moldova învață din experiența României de creștere a exporturilor în sectorul turismului

Reprezentanții companiilor de turism din Republica Moldova învață din experiența României de creștere a exporturilor în sectorul turismului

   
25.10.2022   203 Accesări  

O delegație din centrul Republicii Moldova formată din 15 persoane, participă în perioada 24-27.10.2022 la o vizită de lucru în România, organizată în cadrul proiectului "RO-MD-DE: "Conectarea companiilor în vederea creșterii exporturilor în sectorul turismului", finanțat de EUROCHAMBERS prin intermediul rețelei EU4BUSINESS: CONNECTING COMPANIES.

Delegația din Republica Moldova, este condusă de domnul Pavel TROFIN - director al Agenției de Dezvoltare Regională Centru și întrunește reprezentanți ai agenției, cît și a unor companii de turism, organizații de sprijin din acest domeniu economic din stînga Prutului.

Scopul acestei vizite este transferul de know-how și bune practici pentru susținerea dezvoltării turismului în Regiunea Centru și facilitarea cooperării între IMM-uri din RDC, Moldova cu companii din România.

În cadrul  vizitei, ADR Centru va facilita stabilirea parteneriatelor/colaborărilor între  8 IMM-uri  active în sectorul turismului din RDC cu 8 companii din România. Acest proces se desfășură în cadrul întîlnirilor bilaterale organizate de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru la data de 25-26 octombrie a.c în Județele Alba Iulia și Sibiu din România.

Astfel, pe durata deplasării, delegația moldovenească, se va întruni cu reprezentați ai instituțiilor de dezvoltare a turismului din România, acolo unde vor fi informați cu privire la prioritățile regionale, oportunitățile de finanțare (POR, PNRR, Orizont Europe) RIS3, politicile de sprijin de la nivel local sau regional, inițiativele de sprijin în domeniul turismului implementate de ADR Centru România și alte subiecte relevante în contextul proiectului menționat anterior.

Reprezentanții din Republica Moldova vor face cunoștință cu modelele de promovare a turismului la nivel regional și județean din Alba Iulia, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, prin prezentarea bunelor practici și modelelor de marketing turistic, dar și a oportunităților de internaționalizare a afacerilor în turism, prezentate de reprezentanții locali.

Această vizită de lucru reprezintă o bună oportunitate pentru beneficiarii din Republica Moldova cu potențial de internaționalizare în stabilirea de colaborări cu companii de ramură din țara vecină, după ce, în cadrul aceluiași proiect, în perioada 03-07 octombrie, a fost organizată o deplasare similară în Germania, acolo unde au participat la Expo Real 2022 în vederea facilitarea cooperării și schimbului de know-how între companiile UE și Parteneriatul estic și BSO care operează în sectorul turismului.

Scopul activităților din cadrul proiectului "RO-MD-DE: "Conectarea companiilor în vederea creșterii exporturilor în sectorul turismului" este stabilirea de parteneriate pe termen lung cu companii din România și Germania, dar și transferul de bune practici dobîndit de companiile cu experiență vastă în dezvoltarea acestei ramuri.

ADR Centru din România și ADR Centru din Republica Moldova aniversează un deceniu de cooperare, iar acest parteneriat a fost gândit tocmai pentru ca organizațiile și instituțiile din cele două regiuni cu același nume din România și Moldova să colaboreze cât mai bine, în cadrul european.