Prima   -  Noutăți - Progresul înregistrat la proiectele de îmbunătățire și extindere a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în mun. Ungheni și or. Călărași și eficientizarea energetică a liceului Teoretic ”Ion Vatamanu” din mun. Stășeni a fost discutat într-o ședință de lucru

Progresul înregistrat la proiectele de îmbunătățire și extindere a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în mun. Ungheni și or. Călărași și eficientizarea energetică a liceului Teoretic ”Ion Vatamanu” din mun. Stășeni a fost discutat într-o ședință de lucru

   
03.08.2021   256 Accesări  

La data de 03.08.2021 ADR Centru a convocat în ședință de lucru reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și antreprenorii care execută lucrări de construcție la trei proiecte: doua de îmbunătățire și extindere a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în mun. Ungheni și or. Călărași și unul de eficientizarea energetică a liceului Teoretic "Ion Vatamanu" din mun. Strășeni. 

În cadrul acestei ședințe s-a discutat despre lucrările de construcții la proiectul  "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în mun. Ungheni", unde până la acest moment, au fost construiți aproximativ 9,5 km de apeduct (inclusiv 867 branșamente)  și aproape 7,3 km  de canalizare gravitațională (inclusiv 507 racorduri la rețeaua de canalizare). Tot aici, au fost construite două stații de pompare și pozat 770 m de canalizare sub presiune.

La finalizarea proiectului vor fi atinși următorii indicatori: extinderea și reabilitarea a 19,66 km de conducte de apă (inclusiv 867 branșamente) și extinderea rețelei de canalizare cu scurgere gravitațională cu lungimea de 7,31 km (inclusiv 507 racorduri la rețeaua de canalizare), cât și a rețelei de canalizare sub presiune cu lungimea de 770 m. Construcția a trei stații de pompare a apei uzate. Totodată se urmărește și obiectivul de regionalizare a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în această regiune.

Valoarea contractului de antrepriză constituie 55 731 727 lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.

Tot în cadrul ședinței de astăzi au fost discutate lucrările de construcții la proiectul  "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în or. Călărași", unde până la acest moment au fost construiți aproximativ 13,0 km de apeduct (inclusiv 6 branșamente) și aproape 4,9 km de canalizare gravitațională (inclusiv 76 racorduri la rețeaua de canalizare).

La finalizarea proiectului vor fi atinși următorii indicatori: extinderea și reabilitarea a 15,85 km de conducte de apă (inclusiv 875 branșamente) și extinderea rețelei de canalizare cu scurgere gravitațională cu lungimea de 4,9 km (inclusiv 234 racorduri la rețeaua de canalizare). Construcția a stației de clorinare/dezinfecție. Totodată se urmărește și obiectivul de regionalizare a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în această regiune.

Valoarea contractului de antrepriză constituie 33 675 173 lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.

De asemenea, participanții la întrunire au detaliat și lucrările executate în cadrul proiectului "Sporirii eficienței energetice a liceului teoretic "Ion Vatamanu" din municipiul Strășeni", acolo unde până la moment, la blocul A au fost executate lucrări de montare a cablajul electric și se execută găurile pentru ventilația nouă. Tot aici, se finalizează montarea termoizolantului pe exterior și a fost schimbată învelitoarea. La blocul C - au fost finalizate lucrările de termoizolare a fundației și a pereților, și au fost executate rețelele interioare.

În urma implementării proiectului se vor atinge următorii indicatori: clădiri publice renovate prin măsuri de eficiență energetică  - 1 clădire; suprafața clădirilor publice renovate prin măsuri de eficiență energetică  - 9094,0 mp; suprafețe pe care s-au executat lucrări de termoizolare - 12636,89 m; pereți exteriori izolați - 5615,0 mp; ferestre și uși exterioare schimbate - 1545,15 mp; suprafața planșeu izolat - 5476,74 mp; nr. puncte termice instalate - 1 punct termic; nr. sisteme fotovoltaic construite/renovate - 1 sistem; nr. persoane beneficiare de condiții îmbunătățite prin măsuri de EE în clădiri publice - 1288 persoane.

Valoarea contractului de antrepriză constituie 23 187 789 lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.

Principala axă de discuții, în cadrul ședinței de astăzi, a vizat progresul executării lucrărilor de construcție, impedimentele întâlnite și încadrarea în termenii de execuție stipulați în contractul de antrepriză și graficul de execuție.

Cele trei proiecte menționate mai sus sunt finanțate de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ). 

#UE4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa