Prima   -  Noutăți - Conferința de lansare a proiectului moldo-slovac „Apă potabilă în Ialoveni: îmbunătățirea calității vieții în Orașul Ialoveni prin acces îmbunătățit la apă potabilă și conștientizarea despre managementul apei“

Conferința de lansare a proiectului moldo-slovac „Apă potabilă în Ialoveni: îmbunătățirea calității vieții în Orașul Ialoveni prin acces îmbunătățit la apă potabilă și conștientizarea despre managementul apei“

   
23.10.2020   352 Accesări  

Astăzi, 23.10.2020 a fost dat start proiectului „Apă potabilă în Ialoveni: îmbunătățirea calității vieții în Orașul Ialoveni prin acces îmbunătățit la apă potabilă și conștientizarea despre managementul apei". Conferința de lansare a întrunit reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Senec-Pezinok, Slovacia, Agenției  de Dezvoltare Regională Centru, Republica Moldova, Primăriei Ialoveni, consilieri locali și locuitori ai orașului Ialoveni.

Scopul proiectului este îmbunătățirea calității vieții printr-un acces mai bun la apa potabilă în Ialoveni și creșterea gradului de conștientizare a gestionării raționale a apei. Suportul va fi construit în mod cuprinzător pe doi piloni interconectați care prevede promovarea furnizării serviciului de aprovizionare cu apă și canalizare, de înaltă calitate - reabilitarea unei părți a sistemului de alimentare cu apă din Ialoveni (1035 m) pentru a asigura o acoperire globală și fiabilă a or. Ialoveni, cît și colaborarea cu locuitorii orașului Ialoveni și împrejurimile sale imediate și creșterea gradului de conștientizare a gestionării apei și a unei abordări responsabile a mediului.

Valoarea totală a proiectului este de 219.950,00 EUR (din această subvenție ODA slovacă 199.950,00 EUR și cofinanțarea Agenției de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok 20 000,00 EUR)

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a deschis Conferința de lansare a proiectului cu un mesaj de mulțumire pentru partenerii de dezvoltare care au susținut inițiativa administrației locale și au lucrat ca o echipă, menționând că aprobarea finanțării pentru acest proiect va rezolva problema asigurării cu apă a tuturor locuitorilor orașului.

Viorel Jardan, Director ADR Centru, a precizat în debutul evenimentului, că este o mare onoare pentru ADR Centru să lansăm cel de-al 4-lea proiect comun cu partenerii noștri fideli de la ADR Senec-Pezinok. "Țin să mulțumesc pentru pentru acest proiect tuturor celor care s-au implicat de la idee până la etapa de implementare, este un model de bune practice și rezultatele sunt cele așteptate de locuitori. Chiar dacă ne confruntăm cu o multitudine de probleme, considerăm sectorul de alimentație cu apă și sanitație unul prioritar și mulțumim partenerilor slovaci pentru că s-au pliat pe necesitățile noastre și astăzi suntem mai aproape de a soluționa această problemă pentru locuitorii orașului Ialoveni. "

Eva Lovasicova, director interimar al ADR Senec-Pezinok a adus un cuvînt de salut partenerilor, din partea organizației pe care o reprezintă și a specificat că este o placere să coopereze în cadrul celui de-al 4-lea proiect, felicitând pe această cale locuitorii orașului, dar și echipa de proiect pentru implicare și perseverență.

Eva Balazovicova, manager de proiect, reprezentant al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia a precizat că  activitățile planificate în cadrul acestui proiect vin să întărească și mai mult relațiile de prietenie dintre cele două țări. Prin realizarea mai multor activități comune, ați demonstrate că sunteți niște parteneri de nădejde, astfel, Slovacia continuă acordarea suportului în cadrul proiectelor de dezvoltare pentru ca împreună să ne bucurăm de creșterea nivelului de trai pentru locuitorii Regiunii Centru.

Situația de insuficiență a sistemului de alimentare cu apă potabilă este o problemă persistentă în Republica Moldova. Prezentul proiect se concentrează pe regiunea centrală a Moldovei, zona de intervenție fiind orașul Ialoveni. O altă problemă stringentă a Republicii Moldova o constituie pierderea populației (emigrarea), iar sporirea calitatății vieții în orașele cu potențial în creștere, așa-numiții „poli de creștere" crează posibilitatea unei vieți demne și moderne, motivând oamenii să-și păstreze locul de trai în Moldova. În orașul Ialoveni (aproximativ 18.500 de mii de locuitori), conexiunea la sistemul de apă potabilă este asigurată pentru 93% din populație, dar conexiunea este nesigură din cauza lipsei finalizării proiectelor de infrastructură necesare din motive financiare. Orașul a dezvoltat documentația în conformitate cu strategiile și planurile naționale și regionale, inclusiv evaluarea impactului asupra mediului, pentru a asigura un sistem fiabil de alimentare cu apă potabilă și pentru a acoperi necesitățile tuturor locuitorilor. Proiectul va face posibilă asigurarea unei conexiuni fiabile la apa potabilă pentru toți cei 18.500 de locuitori și în același timp, conectarea la sistemul centralizat de 5000 de persoane (aproximativ 700 de gospodării). Orașul Ialoveni și „Apa - Canal Chișinău" vor participa de asemenea, financiar la necesitățile generale ale proiectului tehnic de reabilitare a circuitelor din resurse proprii.

Durata de implementare a proiectului este planificată pentru 1 octombrie 2020 - 31 martie 2022.