Prima   -  Noutăți - Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2020 / Proiecte de Eficiență Energetică realizate în Regiunea Centru

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2020 / Proiecte de Eficiență Energetică realizate în Regiunea Centru

   
22.06.2020   1337 Accesări  

În săptămâna dedicată energiei durabile amintim toate proiectele de dezvoltare care au fost realizate pe această dimensiune. Acestea sunt proiecte ale viitorului, care iși demonstrează eficiența și vin să încurajeze utilizarea rațională a resurselor.

Țara noastră a început a realiza proiecte de eficiență energetică, cu precădere, în instituțiile publice, astfel fiind folosit rațional banul public prin economiile substanțiale la energie, dar și creșterea confortului termic pentru beneficiari.

La momentul actual, Agenția de Dezvoltare Regională Centru are în regiune spre realizare 4 proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice susținute financiar de UE și implementate cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei(GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Este vorba despre eficientizarea energetică a clădirilor liceului ,, Mihai Eminescu ,,  r-ul Ungheni, liceului ,, Alexei Mateevici ,,  r-ul Șoldănești, liceului ,, Holercani ,, r-ul Dubăsari și liceului ,, Ion Vatamanu ,, r-ul Strașeni.

Practica realizării proiectelor de eficiență energetică în Regiunea Centru începe în anul 2012 cu realizarea Proiectului-pilot „Creșterea eficienței energetice la spitalul regional Orhei". Acesta a fost un proiect complex, relizat în două etape, iar obiectivul general al acestuia a fost sporirea eficienței energetice a instituției medicale regionale. Investițiile au fost realizate cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar suma acestora în măsurile de eficiență energetică au fost de circa 16 milioane lei.

Proiectul "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei" a fost numit Cel mai bun proiect în Eficiența Energetică în sectorul public pentru anul 2012. Graţie proiectelor implementate în ultimii ani, spitalul raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică. Dincolo de faptul că se fac economii substanțiale spitalul a devenit mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane. Instituţia medicală este considerată un model de management energetic şi reuşeşte să atragă pacienţi din alte trei raioane vecine: Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti.

Tot la Orhei, în anul 2017, din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) au fost acordați peste 8 milioane lei pentru realizarea proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei". Aici au fost executate lucrări de izolare a pereţilor blocului chirurgical, schimbarea geamurilor şi uşilor, izolarea termică a acoperișului precum și izolarea planşeului subsolului.

Iar în satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi a fost îmbunătățit confortul termic pentru copiii grădiniței din localitate.

Activitățile de creștere a eficienței energetice au fost efectuate în cadrul unui proiect, implementat de ADR Centru în perioada 2017-2018, pentru care Guvernul RM a alocat 4,5 millioane de lei din Fondul Național de dezvoltare Regională.   

În cadrul proiectului de dezvoltare regională au fost realizate lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirii ce au constat din: termoizolarea preților; schimbarea ferestrelor și ușilor; termoizolarea planșeului pe pod. Totodată a fost instalat un sistem solar de încălzire a apei menajere.  

Un alt proiect de eficiență energetică realizat cu succes a fost „Sporirea eficienței energetice a spitalului raional Călărași" unde a fost reabilitată clădirea  centralei termice existente cu separarea spațiului necesar și instalate 3 cazane pe gaze naturale. Au fost schimbate rețelele termice exterioare și instalate 40 de colectoare solare pentru prepararea apei calde menajere, precum și 3 puncte termice individuale. În urma realizării eficiente a proiectului  spitalul deține un sistem de producere a energiei termice, modernizat. Valoarea lucrărilor efectuate constituie circa ­­­8 mln lei, bani alocați de Guvernul Republicii Federale Germane prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Iar pe parcursul anilor 2018-2019 Spitalului raional din oraşul Nisporeni a beneficiat de lucrări de eficientizare energetică în sumă de circa 13 mln de lei, bani oferiţi de către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Astfel, în urma efectuării investițiilor planificate au fost izolați 3531 m2 de pereți exteriori, 1323 m2 de ferestre și uși exterioare schimbate, 1240 m2 acoperiș și planșeu izolat, precum și 610 m2 subsol izolat termic.

Tot în acest domeniu, pe parcursul anilor 2018-2019, a fost realizat proiectul „Eficientizarea energetică a edificiului Centrului de Sănătate Șoldănești".

Aici au fost termoizolați pereții exteriori, cu o suprafață de 2430 pm și au fost instalate geamuri și uși, care cuprind 705 mp. Calculele arată că după aceste investiții aici se fac economii substanțiale la energia termică, ceea ce ar însemna în volum aproximativ 476.160 kWh pe an. Din Fondului Național de Dezvoltare Regională pentru realizarea lucrărilor executate aici au fost alocați circa 4 milioane lei.

Proiectele de eficiență energetică și-au demonstrat impactul asupra sectorului economic, dar și asupra calității vieții cetățenilor. Tot mai multe solicitări vin din partea administrațiilor publice locale pentru relizarea proiectelor din acest domeniu. În cadrul Săptămânii Europeane a Energiei Durabile ne exprimăm recunoștința față de partenerii noștri din UE pentru suportul acordat în creșterea condițiilor de viață pentru locuitorii țării noastre.