Prima   -  Noutăți - Noua paradigmă a Dezvoltării Regionale în Republica Moldova a fost aprobată de CNCDR

Noua paradigmă a Dezvoltării Regionale în Republica Moldova a fost aprobată de CNCDR

   
27.03.2020   1211 Accesări  

Membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale au aprobat prin Decizia nr. 4/20 din 13.02.2020, un nou concept (paradigmă) al Dezvoltării Regionale în Republica Moldova. 

Noul concept al dezvoltării regionale a fost elaborat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), cu suportul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) și al Guvernul Suediei.

Elaborarea documentului a fost coordonată cu Dorin Andros, Secretar de Stat, MADRM, Igor Malai, șef al Direcției Politici de Dezvoltare Regională, MADRM, Alexandru Muravschi, șef al Unității de Suport în Politici de Dezvoltare Regională, MSPL și Angela Dumitrasco, consultant superior, MSPL.

Noua paradigmă s-a impus dat fiind faptul că finalitatea politicii de dezvoltare regională trebuie orientată spre crearea precondiţiilor pentru asigurarea unor venituri suficiente, a ocupării şi a asigurării condiţiilor de trai a cetăţenilor, sprijinirea iniţiativei locale, atragerea investițiilor, crearea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, îmbunătăţirea infrastructurii.

Într-o țară în care nevoia de dezvoltare este evidentă cu ochiul liber sau justificată prin cifre, mulți oameni aleg să părăsească țara în speranța unui trai mai bun altundeva. Analiza factorilor de dezvoltare economică în Republica Moldova relevă o concluzie foarte alarmantă - în lipsa unui efort susţinut de schimbare a paradigmei de dezvoltare, potenţialul de creştere pentru următorii 10 ani se limitează la cel mult 4,5-5% anual, pentru că nivelul de dezvoltare al regiunilor din Republica Moldova, deși în creștere, este totuși încă departe de cele mai puțin dezvoltate state ale Uniunii Europene.

 În situația, în care nevoile sunt foarte mari în toată țara, iar diferențele de dezvoltare sunt încă mari în interiorul țării în special între rural și urban, dar și între municipiul Chișinău și toate celelate orașe, nu se poate discuta de o repoziționare a politicii de dezvoltarea regională prin abandonarea totală a ideii reducerii acestor disparități, dar este totuși o mare nevoie de a favoriza accelerarea procesului de dezvoltare acolo unde se poate și există potențial.

Conform legii 438/2006, politica de dezvoltare regională este activitate coordonată a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, a colectivităţilor locale şi a organizaţiilor neguvernamentale, orientată spre planificarea şi realizarea unei dezvoltări social-economice teritoriale echilibrate, spre sprijinirea nemijlocită a dezvoltării social-economice a zonelor defavorizate.

Luînd în considerare contextul general de dezvoltare în țară, se propune reformularea obiectivului general al dezvoltării regionale, după cum urmează: "creșterea competitivității și dezvoltări durabile a fiecărei regiuni, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor".

Conceptul nou propune ajustarea definiției din lege, coordonată cu noul obiectiv general. Astfel, noua definiție a politicii de dezvoltare regională se expune în felul următor: politica de dezvoltare regională reprezintă ansamblul instrumentelor și măsurilor pe care autoritățile administrației centrale și locale le iau într-un teritoriu regional în favoarea acțiunii de creștere a competitivității și dezvoltări durabile a fiecărei regiuni pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

Vedeți în atașament mai jos ce prevede noua paradigmă a Dezvoltării Regionale.

Noua paradigmă_a_dezvoltării_regionale_in_Republica_Moldova