Prima   -  Noutăți - Proiectele finanțate de Uniunea Europeană au fost supuse auditului

Proiectele finanțate de Uniunea Europeană au fost supuse auditului

   
06.02.2020   1014 Accesări  

Misiunea de audit la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, desfășurată de Mary Pope și Alexandru Bănulescu, s-a încheiat astăzi, 06 februarie a.c., cu o ședință de totalizare. În cadrul acestei întrevederi a fost analizat modul în care a fost desfășurată etapa de elaborare a documentației tehnice pentru cele șapte proiecte regionale de aprovizionare cu apă și/sau canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE) în clădirile publice din Regiunea Centru. Documentația tehnică pentru cele șapte proiecte a fost elaborată cu suportul Uniunii Europene (UE), oferit prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Ședința de încheiere a misiunii, a întrunit astăzi, auditorii internaționali, reprezentanți ai GIZ Moldova, precum și specialiști din cadrul ADR Centru. Aceștia au discutat despre constatările formulate de auditori. În urma analizei făcute, specialiștilor agenției au fost făcute unele recomandări pentru îmbunătățirea procesului de lucru la această etapă. În cele ce urmează va fi elaborat un raport al misiunii de audit.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a accentuat importanța misiunii auditorilor internaționali care crește transparența și credibilitatea în procesul de implementare a proiectelor.

Precizăm că, după elaborarea documentației tehnice pentru cele șapte proiecte, urmează etapa de implementare a proiectelor prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. În prezent, ADR Centru pregătește etapa achizițiilor de lucrări de construcție.

Evenimentul oficial de transmitere către beneficiari a documentației tehnice pentru cele șapte proiecte regionale a avut loc la începutul lunii decembrie 2019. Obiectivul general al celor șapte proiecte pentru care a fost elaborată documentația tehnică este de a spori accesul cetățenilor la servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și cele de eficiență energetică în clădirile publice.

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și eficiența energetică (EE) în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova". Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de UE și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).