Prima   -  Noutăți - Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA), interesată în aprofundarea cooperării bilaterale cu Republica Moldova

Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA), interesată în aprofundarea cooperării bilaterale cu Republica Moldova

   
26.07.2019   1004 Accesări   MADRM

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU, a avut o întrevedere cu șeful-adjunct al Departamentului Europa și Orientul Mijlociu al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) Yoko Takebayashi, la care a participat și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia, Vasile Bumacov.

În cuvîntul de salut, Ministrul Georgeta MINCU, a mulțumit partenerilor externi pentru colaborare, receptivitate și asistența financiară acordată pe parcursul anilor, în cadrul proiectelor finalizate și cele în derulare, importante pentru Republica Moldova și cetățenii ei: „mizăm și-n continuare pe cooperare și inițierea altor proiecte, pentru noi ar fi important și necesar examinarea lansării unui proiect de evaluare a stațiilor de tratare a apelor uzate, din toată țara, pentru a dezvolta un proiect de reabilitare și modernizare a acestora", a specificat ministrul Georgeta MINCU.

Menționăm că Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) este interesată în aprofundarea cooperării bilaterale cu Republica Moldova şi este deschisă pentru realizarea unor noi proiecte în țara noastră.

Actualmente, în proces de desfășurare este proiectul "Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă", care are un buget de 10,0 mln. USD și constă în procurarea a 25 de cazane pentru biomasă alimentate cu peleți, montate și funcționale în diferite regiuni ale țării. Proiectul este realizat cu sprijinul Japoniei și are drept scop promovarea sistemelor de încălzire cu produse din biomasă, ceea ce reduce semnificativ costurile de energie, dezvoltă sistemele de încălzire durabilă și încurajează întrebuințarea energiei regenerabile.

Totodată s-a discutat despre dezvoltarea altor proiecte, în special realizarea unui studiu de fezabilitate pentru Proiectul construcției "Centrului Agroalimentar Chișinău". Scopul centrului este asigurarea pentru piața internă și pentru export a unor produse agroalimentare calitative, sortate, spălate, împachetate și păstrate în frigidere speciale.