Prima   -  Noutăți - O delegație din Republica Moldova a efectuat o o vizită de studiu în România pentru schimb de bune practici și cunoștințe în domeniul achizițiilor publice și al managementului contractelor

O delegație din Republica Moldova a efectuat o o vizită de studiu în România pentru schimb de bune practici și cunoștințe în domeniul achizițiilor publice și al managementului contractelor

   
13.06.2019   466 Accesări   serviciilocale.md

În perioada 2-7 iunie 2019, 24 reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) și ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au participat la o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia din România unde au acumulat practici și cunoștințe în domeniul achizițiilor publice și al managementului contractelor, privind implementarea proiectelor de infrastructură ale Uniunii Europene (UE). 

Pe parcursul a cinci zile, participanții au participat la ședințe, întruniri și vizite la proiectele implementate din sectoarele aprovizionării cu apă și canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE). 

În prima zi a vizitei, 3 iunie, delegația din Republica Moldova a participat la o ședință introductivă la sediul ADR Sud Muntenia din municipiul Călărași, unde au fot prezentate aspecte generale ale programelor cu finanțarea Uniunii Europene (UE), implicit s-au prezentat aspectele legate în procesul de achizițiile publice. Ulterior, a efectuat o vizită de lucru la operatorul de apă ECOAQUA, iar în a doua parte a zilei au avut o ședință e lucru la Biroul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria.

A doua zi, 4 iunie, delegația a petrecut-o în municipiul Giurgiu unde participanților le-au fost prezentate proiectele cu finanțare europeană implementate de către Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) a municipiului Giurgiu, iar apoi au vizitat proiectele de eficiență energetică din UAT Giurgiu și operatorul de apă „APA SERVICE SA". 

A treia zi a vizitei, 5 iunie, au fost vizitate și discutate proiectele cu finanțare europeană implementate de ADR București - Ilfov, iar în următoarea zi - 6 iunie - delegația din Republica Moldova s-a deplasat în județul Prahova, unde a efectuat vizite la proiectele de eficiență energetică și la „Hidro-Prahova" - stația de tratare a apelor uzate de la Mizil. 

În cadrul ședințelor și întrunirilor cu reprezentanții instituțiilor din România au fost discutat și abordate mai multe tematici, printre acestea: 

  • Cadrul juridic în ceea ce privește achizițiile publice și gestionarea contractelor pentru proiectele UE;
    Noile tehnologii și soluții pentru renovarea energetică a clădirilor și a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare;
    Bunele practici pentru implementarea și monitorizarea proiectelor de infrastructură finanțate din fondurile UE;
    Bunele practici privind monitorizarea procesului de achiziții publice și gestionarea contractelor de către diverși actori implicați în implementarea proiectelor UE, care le interconectează;
    Bunele practici pentru întreținerea clădirilor renovate și a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

    Totodată, participanții din Republica Moldova au avut posibilitate pe parcursul acestei vizite de studiu să stabilească relații cu instituțiile relevante și experții în domeniu AAC și EE din România, care sunt implicate în implementarea proiectelor finanțate de UE și procesul de achiziții publice.

    Irina Morari, specialistă în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor, ADR Centru:„A fost o vizită de studiu care ne-a oferit tuturor participanților posibilitatea de a cunoaște noi practici și abordări în domeniul achizițiilor publice cât și în implementarea proiectelor cu finanțare din sursele UE. Numărul mare a proiectelor implementate de agențiile și autoritățile locale din România cât și valoarea acestora reprezintă cel mai potrivit exemplu pentru a fi preluat de noi. Beneficiarii proiectelor au oferit detalii importante la capitolul riscuri, provocări dar și soluții în cadrul proiectelor. Deși cadrul legislativ și programele de finanțare diferă destul la moment, proiectele din domeniile EE și AAC din cadrul vizitei ne-a motivat să sporim calitatea și rezultatele proiectelor implementate la noi în țară".

    Vizita a fost organizată cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" (MSPL).

    ************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).