Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător – subiect de discuție în cadrul unui seminar regional

Dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător – subiect de discuție în cadrul unui seminar regional

   
24.04.2019   1193 Accesări  

Astăzi, 24 aprilie, în incinta Incubatorului de Afaceri Călărași, s-a discutat despre „Dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător", în cadrul unui seminar regional organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Consiliul Comitatului Östergötland, Suedia și Regiunea de Planificare Riga, Letonia.

Seminarul a fost organizat pentru a consolida capacitățile reprezentanților organizațiilor de sprijin a afacerilor în domeniul antreprenoriatului și al politicilor orientate către protecția mediului înconjurător, astfel încît aceștia să poată oferi consultanță nemijlocit IMM-urilor, în funcție de domeniul de activitate.

Dorin Andros, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), prezent la eveniment, a ținut să puncteze importanța temei abordate în cadrul seminarului de astăzi, precizînd poziția ministerului cu privire la acest subiect. „Promovarea economiei verzi reprezintă priorități de dezvoltare pentru Republica Moldova și acestea își găsesc reflectarea în principalele documente de politici naționale. Vom promova acele principii care dezvoltă un mediu economic cu efecte mai puțin nocive asupra mediului și cu beneficii mari pentru societate", a comunicat reprezentantul MADRM.

Participanții au asistat la prezentarea practicilor colegilor din Suedia și Letonia  în crearea noilor oportunități de afaceri prin cunoașterea sporită despre dezvoltarea afacerilor bazate pe protecția mediului înconjurător.

Tot aici, Andrei Isac, membru al Grupului de lucru pentru promovarea  dezvoltării durabile și economiei verzi, a vorbit despre particularitățile cadrului politic în acest domeniu.

Oportunități de aplicare a principiilor de economie verde în activitatea economică a fost unul dintre subiectele care au atras atenția reprezentanților organizațiilor de sprijin a afacerilor în domeniul antreprenoriatului, aflați în sală, dar și exemplele de bune practici în afaceri care aplică elemente ale economiei verzi în Regiunea de Dezvoltare Centru.

Echipa ADR Centru a informat participanții despre rezultatele sondajului realizat cu scopul de a identifica nivelul de informare al reprezentanților mediului de afaceri din Regiunea Centru cu privire la politicile orientate către protecția mediului înconjurător. Tot aici, Ala Bragoi, sefa Secției Politici Regionale și Cooperare Externă a ADR Centru a comunicat participanților că „ În cadrul acestui proiect ne propunem să sporim cunoștințele mediului de afaceri, din regiune, în domeniul economiei verzi și să diseminăm bunele practici pe care le avem la acest capitol. Totodată sperăm să punem bazele unei colaborări trilaterale pe domeniile de intervenție ale dezvoltării regionale."

La finalul evenimentului au fost organizate vizite pe teritoriul Incubatorului de Afaceri Călărași, dar și la Grădinița-eco „DoReMicii", din același oraș.