Prima   -  Noutăți - A avut loc prima ședință a Comitetului de Monitorizare din 2019 în cadrul căreia s-a discutat progresul proiectului din perioada de raportare iulie – decembrie 2018

A avut loc prima ședință a Comitetului de Monitorizare din 2019 în cadrul căreia s-a discutat progresul proiectului din perioada de raportare iulie – decembrie 2018

   
18.01.2019   281 Accesări  

La 17 ianuarie 2019, membrii Comitetului de Monitorizare ai proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de către Agenția de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ) s-au întrunit într-o ședință de lucru cu partenerii pentru a discuta activitățile și progresul proiectului în perioada de raportare iulie – decembrie 2018 și activitățile planificate pentru perioada următoare.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia), reprezentanții Academiei de Administrare Publică (AAP) și ai Universității Tehnice din Moldova (UTM), partenerii de dezvoltare și co-finanțatorii proiectului MSPL, precum și consultanții proiectului MSPL.

Dorin Andros, Secretar de stat, MADRM: „Anul 2018 a fost un important pentru noi, atât din puncte de vedere al rezultatelor obținute, cât și în ce privește provocările întâmpinate. Am realizat un șir de activități pentru politica de dezvoltare regională din perspectiva revizuirii acesteia. Chiar dacă am avut careva provocări în acest sens, inclusiv pe partea de elaborare a documentației pentru proiectele finanțate de Delegația UE, cred că noi ne-am descurcat cu bine. Sper că etapa care vine – cea de implementare – să o parcurgem eficient și mult mai bine, mai ales pentru că avem niște termeni clar stabiliți pentru fiecare acțiune”.

Christina Otto, manager al proiectului MSPL: „Pentru proiectul MSPL a fost un an la fel foarte plin și eficient. Am finalizat cu brio proiectul de la Roșu din raionul Cahul. S-au finalizat și câteva co-finanțări pentru MSPL, și anume, contribuția Guvernului României și a Suediei. Însă am reușit să semnăm un nou acord cu Guvernul Elveției care va oferi contribuția sa financiară pentru finalizarea proiectului de aprovizionare cu apă și canalizare Cahul-Lebedenco. Și, de asemenea, foarte important, la finalul anului 2018 am semnat un acord de finanțare cu UE care va avea drept obiectiv împuternicirea și implicarea cetățenilor. Am avut și provocări bineînțeles, mai ales ce țin de anumite întârzieri referitoare la procesul de elaborare a documentației proiectelor cu finanțare UE, dar am depus eforturi pentru a le depăși”.

Pe parcursul ședinței, consultanții MSPL/GIZ au vorbit despre realizările și provocările întâlnite în cazul celor patru obiective specifice ale proiectului în perioada de raportare, au menționat despre activitățile planificate, dar au punctat și provocările care ar putea apărea în viitor identificând totodată și soluțiile posibile. Totodată, reprezentanții ADR Nord, Centru și Sud au prezentat detalii despre realizările și situația în implementarea acordurilor de finanțare pentru a două jumătate a anului 2018. În timp ce reprezentanții AAP și UTM au vorbit despre realizările în instituționalizarea modulelor de instruire în cazul ambelor instituții. 

Ședința s-a finalizat cu prezentarea unor scurte incursiuni privind acțiunea UE privind implicarea cetățenilor, a fost prezentată noua structură organizațională a echipei proiectului MSPL, precum și cu procedura de aprobare a Planului operațional al proiectului MSPL pentru anul 2019. 

**************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

 
Arrow Prev

              

          

Arrow Next