Prima   -  Noutăți - Lansarea unui nou proiect de gestionare a apelor reziduale în Regiunea de Dezvoltare Centru

Lansarea unui nou proiect de gestionare a apelor reziduale în Regiunea de Dezvoltare Centru

   
16.10.2018   1497 Accesări  

ADR Centru în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia și primăria oraşului Străşeni au organizat astăzi, 16 octombrie, conferinţa de lansare a proiectului  „Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în regiunea centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas”.

 „Unul din obiectivele principale ale acestui proiect, ce intenţionăm să-l implemetăm, este de a sprijini dezvoltarea socio-economică durabilă și echitabilă a Regiunii de Dezvoltare Centru a Moldovei, prin intervenții în sectorul apei și al canalizării”, a menţionat Viorel Jardan, directorul ADR Centru. 

La rândul său, Excelența Sa,  Dušan Dacho, Ambasador al Republicii Slovace în Republica Moldova,  prezent la eveniment, a specificat că: „Acțiunile de astăzi sunt un exemplu de susținere a cetăţenilor Republicii Moldova din partea Slovaciei. Ne propunem să realizăm în comun atît proiecte de aprovizionare cu apă și sanitație, cît şi în domeniul protecției mediului, proiecte de schimb de experiență privind integrarea în Uniunea Europeană și de asistență tehnică”.

Primarul municipiului Străşeni, Valentina Casian a adus cuvînte de mulţumire din partea cetăţenilor şi a precizat importanţa proiectului pentru ei. „Realizarea proiectului Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în regiunea centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas” va contribui la asigurarea consolidării capacității, la asistența tehnică în sectorul managementului apelor și la creșterea gradului de conștientizare a cetăţenilor pentru mediul înconjurător, a interesului acestora pentru conectarea la sistemul de canalizare”, a concretizat Valentina Casian.

În cadrul proiectului Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în regiunea centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas” va fi construită o reţea de canalizare cu o lungime de 3 200 de metri. De acest proiect vor beneficia operatorii întreprinderilor Apă Canal din oraşele şi centrele raionale din Regiunea Centru, prin consolidare capacităţilor lor şi asistenţa tehnică.

Proiectul „Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în regiunea centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas” este finanțat prin programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) şi implementat de ADR Centru, în parteneriat cu primăria municipiului Strășeni și Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok. Valoarea proiectului constituie 221 000 EUR (grant OAD: 199 251 EUR, cofinanțare Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok: 22 139 EUR).