Prima   -  Noutăți - Îmbunătățirea calității elaborării și implementării documentelor de planificare strategică în Regiunea de Dezvoltare Centru susținută de către experții din Letonia

Îmbunătățirea calității elaborării și implementării documentelor de planificare strategică în Regiunea de Dezvoltare Centru susținută de către experții din Letonia

   
14.09.2018   556 Accesări  

În perioada 12-14 septembrie, ADR Centru a primit în vizită un grup de experți din Letonia, care și-au împărtășit experiența și au oferit sfaturi pe marginea unor aspecte privind îmbunătățirea calității elaborării și implementării documentelor de planificare strategică și asigurarea comunicării/sinergiei cu inițiativele locale.

În cadrul primei întîlniri de lucru, specialiștii ADR Centru au prezentat cele mai relevante activități și rezultate obținute de agenție în ultimii ani și au detaliat prioritățile de dezvoltare a Regiunii Centru și realizarea acestora. La rândul său, expertul leton, Andris Eglitis s-a referit la structura și atribuțiile instituțiilor de dezvoltare regională din Letonia, în special în ceea ce privește dezvoltarea economică a regiunilor din țara lor. Totodată, ei au vorbit și despre experiența Letoniei în dezvoltarea policentrică urbană în contextul politicii de dezvoltare regională, precum și planificarea intelegentă.

Pe 12 si 13 septembrie s-au desfășurat întîlnirile cu autoritățile publice locale din raionul Călărași, în cadrul căreia au avut loc discuții în vederea schimbului de experientă, a organizării și funcționării autorităților publice locale din cele două țări, elaborarea și implementarea documentelor de planificare strategică la nivel regional și local, precum și prezentarea intereselor și oportunităților de colaborare pentru viitor. Ei au vizitat grădinița de tip nou din Călărași, Zona industrială a orașului și Incubatorul de afaceri. La Costești, Ialoveni au văzut Casa de ambalare și păstrare a strugurilor, brutăria și parcul de odihnă din localitate. 

Pe 13 septembrie, specialiștii ADR Centru și reprezentanții autorităților publice locale din Regiunea Centru au participat la atelierul comun, în cadrul căruia experții letoni au împărtășit experiența și bunele practici în domeniul de planificare și implementare a planurilor de dezvoltare, planificare a dezvoltării la nivel regional și local și implementare a proiectelor, planificare spațială și susținere a dezvoltării antreprenoriatului la nivel regional.

 „Apreciem relațiile de colaborare cu Letonia, pe care le-am dezvoltat în ultimii 2 ani cu sprijinul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia. Împreună am reușit să facilităm semnarea unor acorduri de colaborare între autoritățile publice locale din țările noastre, să promovăm proiecte cu finanțare externă și să organizăm activități comune atât în Regiunea Centru din Moldova, cît și în regiunile Letoniei, care au contribuit la dezvoltarea capacitaților profesionale a angajaților Agenției, precum și celor din autoritățile locale”, a menționat Marina Preteca-Neaga, șefa Secției Relații Internaționale și Atragerea Investițiilor din cadrul ADR Centru.

Principalele rezultate ale colaborării între ADR Centru și VARAM din Letonia a fost semnarea a trei acorduri de cooperare la nivel de administrații publice locale. Primele acorduri de colaborare au fost încheiat în anul 2016 de către Consiliu raional Ialoveni și primăria satului Teleșeu, Orhei, al treilea acord a fost semnat în anul 2017 cu cea din Sireți, Strășeni. 

De asemenea, în cadrul cooperării moldo-letone la nivel regional a fost identificat și stabilit parteneriatul și cu regiunea Östergötland din Suedia, ce a condus la dezvoltarea ideilor comune de proiecte. Astfel, în parteneriatul trilateral a fost depusă și selecată spre finanțare din fondul suedez propunerea de proiect ”GreenGovern - Crearea noilor oportunități de business prin creșterea cunoștințelor despre bussinesul prietenos mediului”, implementarea căruia se va incepe în luna noiembrie a anului curent.

Vizita experților letoni are loc în cadrul proiectului „Sprijinirea dezvoltării regiunilor din Moldova și Georgia prin promovarea participării cetățenilor și consolidarea capacităților de planificare și implementare a dezvoltării la nivel local și regional", implementat de Forumul Rural din Letonia în parteneriat cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Letoniei.