Prima   -  Noutăți - Guvernul va finanța continuarea construcției sistemului de apeduct în unsprezece localități ale raionului Hâncești

Guvernul va finanța continuarea construcției sistemului de apeduct în unsprezece localități ale raionului Hâncești

   
10.07.2018   1001 Accesări  

Guvernul va oferi 26 de milioane de lei din Fondul Ecologic Național pentru continuarea construcției sistemului de apeduct în unsprezece localități ale raionului Hâncești. Decizia de a aloca bani pentru îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu apă în localitățile din lunca Prutului a fost luată, ieri, în cadrul ședinței Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Național. După construcția apeductului, circa 17  mii de locuitori vor avea oportunitatea de a se conecta la apă de calitate.

”A fost luată decizia de a aloca bani din resursele Fondului Ecologic Național, după ce Agenția Apele Moldovei a depus un demers prin care solicita finanțarea următoarei etape a proiectului ”Complexul de asigurare cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești (localitățile din lunca râului Prut”). Proiect ce va oferi oportunitatea de a conecta la rețeaua de apeduct locuitorii din satele: Cotul Morii, Nemțeni, Obileni, Cățeleni, Ivanovca, Sărăteni, Leușeni, Onești, Strâmbeni, Costești și Bujor. Cei 26 de mln de lei sunt necesari pentru realizarea etapei a patra a proiectului”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în debutul ședinței.

Totodată, ministrul a precizat că proiectul este implementat de Agenția Apele Moldovei, instituție ce va asigura monitorizarea lucrărilor de construcție, respectarea termenilor de realizare a proiectului, inclusiv asigurarea calității lucrărilor efectuate.

În ședință, reprezentanții Agenției Apele Moldovei au prezentat argumentele privind necesitatea continuării proiectului și au dat asigurări că lucrările vor fi finalizate la sfârșitul lunii octombrie a anului curent.

În acest context, Vitalie Fărîmă, șef al Serviciului fonduri de dezvoltare din cadrul ministerului a precizat că: ”Din suma alocată din Fondul Ecologic Național vor fi procurate și montate Stația de pompare și Stația de tratare a  apei din râul Prut, precum și utilajul tehnologic necesar pentru aducțiunea apei în localitățile nominalizate”.

Amintim, proiectul de construcție a sistemului de apeduct în localitățile din lunca râului Prut a fost inițiat în anul 2014, costul  total al acestuia fiind de circa 72 milioane de lei. Până în prezent au fost efectuate și finanțate lucrări, în valoare totală de 22,6 mln lei, iar restul sumei va fi alocată după finalizarea etapei curente a proiectului.

10 iulie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului