Prima   -  Noutăți - Comisia Regională Sectorială dorește să știe care este perspectiva managementului deșeurilor solide în Regiunea Centru

Comisia Regională Sectorială dorește să știe care este perspectiva managementului deșeurilor solide în Regiunea Centru

   
08.06.2018   1330 Accesări  

Membrii Comisiei Regionale Sectoriale în domeniul Managementului Deșeurilor Solide (CRS MDS) din Regiunea de Dezvoltare Centru, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), s-au întrunit vineri, 8 iunie, în cadrul celei de-a doua ședințe ordinare.

La eveniment au mai participat specialiștii delegați de administrația publică locală din raioanele Regiunii Centru în grupul de suport tehnic pentru CRS MDS, consultanți și experți GIZ, precum și specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

În debutul ședinței, Ala Bragoi, șefa Secției Planificare Strategică și Programare din cadrul ADR Centru, le-a recomandat participanților să se implice activ în activitatea CRS și să utilizeze această platformă pentru a genera idei și soluții eficiente. La rândul său, consultantul național Denis Parea a reconfirmat deschiderea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în acordarea sprijinului necesar Comisiei, astfel încât aceasta să-și îndeplinească eficient misiunea.

Tamara Guvir, expertă GIZ, a prezentat raportul privind situația actuală a sectorului MDS în Regiunea Centru, referindu-se în special la locațiile care întrunesc condițiile necesare pentru crearea depozitelor temporare și prioritățile aplicate la selectarea acestora.

În cadrul duscuțiilor, participanții la ședință au vorbit despre perspectivele de implementare a proiectelor elaborate pentru sectorul MDS și despre necesitatea unei comunicări mai eficiente cu administrația centrală responsabilă de domeniu. Astfel, a fost agreată propunerea de a înainta un demers colectiv din partea tuturor Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD), în vederea organizării unei ședințe comune cu membrii CRD-urilor, reprezentanții administrației publice locale și factorii de decizie din administrația publică centrală, în cadrul căreia să fie discutate perspectivele gestionării sectorului MDS.

De asemenea, în ședința comisiei a fost prezentat Planul de activitate al CRS MDS pentru al doilea semestru al anului 2018, elaborat în conformitate cu sugestiile și propunerile formulate de membrii CRS și reprezentanții administrației publice locale din regiune.

CRS MDS a fost constituită prin Decizia nr. 3/05 din 20 septembrie 2017 a CRD Centru. Tot atunci, CRD Centru a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea Comisiei va fi asigurată de ADR Centru cu susținerea proiectului MSPL, implementat de GIZ cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Amintim că, în cadrul primei ședințe, membrii CRS MDS l-au ales în calitate de copreședinte al Comisiei pe Ion Plămădeală, primarul satului Izbiște, raionul Criuleni. Copreședinte din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este Svetlana Bolocan, șefa Direcției prevenirea poluării și managementul deșeurilor.

În activitatea sa, CRS MDS dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate în cadrul ședințelor CRD Centru. Comisia are drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul MDS, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.