Prima   -  Noutăți - Parteneri de dezvoltare și instituții publice vor investi în modernizarea producerii materialului săditor viticol certificat

Parteneri de dezvoltare și instituții publice vor investi în modernizarea producerii materialului săditor viticol certificat

   
04.06.2018   884 Accesări  

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova (MADRM), Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Oficiul Viei și Vinului al Republicii Moldova (ONVV), Fundația HEKS Moldova și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA) au semnat astăzi un acord de înțelegere care prevede efectuarea până în 2020 a investițiilor de peste 400 de mii USD în producerea materialului săditor viticol certificat orientat la necesitățile pieței.

Investițiile sunt destinate Institutului Științifico-Practic de Pomicultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA) și sunt distribuite între cei patru parteneri după cum urmează: MADRM - 200 mii USD prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, USAID prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova - 100 mii USAID, ONVV - 90 de mii USD și Fundația HEKS Moldova - 45 mii USD. Adițional, IȘPHTA va beneficia de asistență tehnică și expertiză pentru a asigura implementarea standardelor europene în producerea materialului săditor.

”Îmi exprim recunoștința partenerilor de dezvoltare pentru suportul în modernizarea producerii materialului săditor viticol certificat. Astfel, vom crește calitatea strugurilor conform cerințelor obligatorii pentru exportul  pe piețele din UE și vom asigura competitivitate sectorului vitivinicol din țară”, a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, după procedura de semnare a Memorandumului.

Aceste investiții vor contribui la modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea procedurilor de producere a materialului săditor pentru plantarea de vii noi cu material săditor certificat, liber de patogeni restrictivi pentru vița-de-vie (boli virotice, fitoplasmice și bacteriene). Drept rezultat va crește calitatea strugurilor conform cerințelor obligatorie pentru exportul  pe piețele din UE, Orientul Mijlociu și Asia, asigurând competitivitate sectorului vitivinicol din Republica Moldova.

”Acest memorandum va pune bazele fundației procesului de producere a plantațiilor mamă libere de viruși pentru strugurii de masă și sectorul vitivinicol din Republica Moldova”, a menționat  Karen R. Hilliard, directoarea misiunii USAID în Moldova.

Memorandul semnat prevede în particular reabilitarea laboratorului de multiplicare in-vitro, a serei de aclimatizare și conservatorului de clone a IȘPHTA, fondarea a cel puțin 8 ha de plantații-mamă altoi, pentru cel puțin 8 soiuri autohtone de struguri pentru vin, precum și pentru cel puțin 8 soiuri de struguri de masă.

”Producerea strugurilor și a vinului este sectorul de bază al economiei țării noastre. Nu vom reuși implementarea tehnologiilor moderne în domeniu fără material săditor vitivinicol certificat”, a subliniat Constantin Dadu, directorul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare.

Totodată, va fi inițiată procedura de acreditare a Laboratorului de Control Fitosanitar al IȘPHTA conform standardului ISO/EIC 17025 și armonizarea legislației moldovenești la normele UE.

Ulterior, materialul produs de instituția de cercetare va fi distribuit pentru multiplicare pepinierelor private care trebuie să dezvolte, la rândul lor, procesul de producere a vițelor altoite de categoria biologică „certificat” pentru furnizare viticultorilor din țară. Conform estimărilor, investițiile pepinierelor private în fondarea plantațiilor-mamă portaltoi și infrastructura proprie vor depăși valoarea finanțărilor destinate IȘPHTA.

”Pentru prima dată sectorul privat s-a angajat să contribuie. Acest lucru va spori competitivitatea sectorului vitivinicol”, a comunicat directorul oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin.

La rândul său, directoarea Fundației HEKS în Moldova, Veronica Cazacu, a menționat: ”Am văzut interesul pentru strugurii din Republica Moldova și potențialul sectorului, de aceea am decis să contribuim la modernizarea sectorului vitivinicol”.

Actualmente, în Republica Moldova activează 20 de pepiniere care produc anual circa 6-7 milioane de butași altoiți, iar din școala de vițe recoltează cca 3,5 milioane de vițe altoite. De regulă, pepinierele viticole produc numai material săditor de categoria biologică „Obișnuit”, care nu corespunde standardelor internaționale. Recent, Proiectul USAID/APM în parteneriat cu o pepinieră privată a procurat primul echipament în Republica Moldova de tratare termică a materialului săditor viticol, care este o procedură obligatorie în UE.

Serviciul de presa al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului