Prima   -  Noutăți - Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării au fost prezentate în cadrul unei conferințe regionale organizate de ADR Centru

Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării au fost prezentate în cadrul unei conferințe regionale organizate de ADR Centru

   
30.05.2018   515 Accesări  

Conferința regională Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) a avut loc marți, 29 mai, în incinta Complexului istorico-arhitectural Manuc Bey din orașul Hîncești. La eveniment au fost prezenți primari ai orașelor din Regiunea Centru, reprezentanți ai administrației publice locale, ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), ai Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și experți internaționali.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a salutat participanții la conferință și a menționat valoarea simbolică a locației care a găzduit evenimentul. Astfel, edificiul principal al complexului a fost reconstruit în rezultatul unui proiect transfrontalier trilateral, sprijinit financiar de Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Alte două clădiri ale complexului au fost reabilitate în cadrul unor proiecte implementate de ADR Centru și finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey face parte din patrimoniul obiectivelor turistice din Regiunea Centru și contribuie la dezvoltarea economiei regionale.

Pe parcursul conferinței, Herta Tödtling-Schönhofer, expertă SUERD și directoare Metis GmbH, le-a prezentat invitaților informații despre experiența SUERD și specificul proiectelor dezvoltate în cadrul strategiei. La fel, Ana Țurcan, expertă Metis GmbH, a vorbit despre oportunitățile și provocările în procesul promovării SUERD în Republica Moldova.

Sorin Ioniță, directorul Expert Forum, le-a explicat participanților la conferință cum poate beneficia Republica Moldova de pe urma SUERD și le-a povestit despre experiența în domeniu a statelor europene din spațiul dunărean. Ana Otilia Nuțu, analistă Expert Forum, a făcut o prezentare a prevederilor SUERD și ale Strategiei Energetice 2020 a UE pentru sectorul energetic.

La sfârșitul fiecărei comunicări, experții au răspuns la întrebările invitaților.

În a doua parte a zilei, invitații au participat la o rundă de consultări publice pe marginea documentului „Liniile Directoare ale revitalizării urbane în Republica Moldova”, care are menirea de a acorda suport orașelor din țară, pentru elaborarea Programelor de revitalizare a zonelor urbane degradate.

Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională MADRM, a făcut o scurtă prezentare a proiectului „Sprijin administrației publice locale din Republica Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020 prin prisma dezvoltării urbane integrate și durabile pentru anii 2017-2019” și a menționat că documentul are scopul de a veni în sprijinul autorităților publice locale din RM, a asociațiilor și organizațiilor neguvernamentale, dar și a specialiștilor, în vederea întăririi capacităților în procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională prin prisma revitalizării urbane. 

Andrzej Brzozowy, reprezentant al Ministerului Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia și expert în cadrul proiectului, a vorbit despre suportul acordat administrației publice din Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană sustenabilă și integrată.  

În continuare, Igor Malai a prezentat documentul supus consultărilor publice și a vorbit despre dimensiunile și etapele revitalizării urbane, principiile și elementele de constituire a unui program de revitalizare, particparea comunității la proces și posibilitățile de finanțare pentru proiectele de revitalizare urbană.

În procesul consultărilor, Igor Malai și Andrzej Brzozowy au răspuns la întrebările participanților despre realitățile locale privind amenajarea teritoriului, despre corelația între programul de revitalizare și planul urbanistic al orașului și despre perspectivele de revitalizare a orașelor din Regiunea Centru și din țară.

Evenimentul a culminat cu o excursie la Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey, ghidată de Tudor Plăcintă, directorul instituției.

Conferința regională Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării a fost organizată în cadrul Proiectul „Dunărea unește”, implementat cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.