Prima   -  Noutăți - Membrii altor două Comitete Directoare Locale (CDL) s-a întrunit în prima ședință

Membrii altor două Comitete Directoare Locale (CDL) s-a întrunit în prima ședință

   
20.04.2018   1318 Accesări  

Membrii altor două Comitete Directoare Locale (CDL) din proiectele implementate de UE in Regiunea de Dezvoltare Centru s-a întrunit în prima ședință. În cadrul ședințelor au fost prezentate componența și obligațiunile managerilor locali de proiect precum și au examinat și aprobat prin vot unanim Regulamentele de activitate ale structurilor respective.

În scopul implementării cu succes a proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Călăraşi" membrii CDL l-au ales în calitate de președinte pe Nicolae Melnic, primarul orașului Călărași. În cadrul proiectului din domeniul eficiență energetică „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Alexei Mateevici  din or. Șoldănești”, președinte al CDL a fos aleasă Svetlana Rotundu, președinte al raionului Șoldănești, iar în calitate de vicepreședinte - Aliona Pînzari, director al Liceului teoretic.

Consultantul național superior GIZ - Dietrich Hahn a menționat și despre importanța reprezentantului asociației de părinți în cadrul CDL. Deasemea, el a vorbit și despre campaniile de sensibilizare și informare în ce privește domeniul eficienței energetice, în special informarea copiilor, dar și a întregii comunități.

La ședințele CDL-urilor au fost prezentate planurile de implementare a proiectelor pentru trim. I și II, 2018 și rapoartele cu privire la implementarea proiectelor pentru tr.I al anului 2018. Totodată, membrii CDL-urilor au emis pronosticuri de implementare a proiectelor în termenii stabiliți.

În rezultatul implementării proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Alexei Mateevici  din or. Șoldănești”, ca urmare a 21 măsuri investiționale, cladirea liceului va fi renovată și eficientizată din punct de vedere energetic, iar consumul anual normat de energie va fi redus cu 970 MWh. Valoarea estimativă și contribuția partenerilor a acestui proiect va ajunge la 2.028.383 Euro.

Proiectul  „Îmbunătățirea serviciilor  de alimentare cu apă și canalizare în or. Călărași” prevede conectarea a 9300 de cetățeni la sistemul de aprovizionare cu apă și circa 5700 – la sistemul de canalizare. Vor fi reabiltați 13,7 km de rețele de apeduct și 4,6 rețele de canalizare. Costul total al proiectului se evaluează la 2,2 mln Euro alocați de finanațatori și alte 190 mii Euro – contribuția partenerilor.

Banii urmează să fie oferiți de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului MSPL.

*************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).Ședința a fost organizată în colaborare cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).