Prima   -  Noutăți - Ce-a de-a doua ședință în cadrul Programului de Dezvoltare a Capacităților în domeniul dezvoltării economice locale s-a desfășurat la Ialoveni

Ce-a de-a doua ședință în cadrul Programului de Dezvoltare a Capacităților în domeniul dezvoltării economice locale s-a desfășurat la Ialoveni

   
16.01.2018   638 Accesări  

Astăzi, 16 ianuarie, Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică”  a organizat o nouă ședință de instruire pentru consultanții locali din cadrul autorităților locale care au devenit Membrii Juniori ai Clubului M4EG (Mayors for Economic Growth).

Participanții - experți, consultanți locali, reprezentanți Agenției de Dezvoltare Regională au discutat despre analiza cadrului strategic al comunităților beneficiare, constituirea parteneriatelor locale pentru DEL (Dezvoltarea Economică Locală) și analiza structurii economiei locale. Consultanții locali, prezenți la ședință, au povestit despre progresele obținute în procesul de elaborare a documentelor de planificare economică, au dezvăluit experiența lor în constituirea Grupurilor de lucru și au relatat despre dificultățile întîmpinate în procesul de colectare a datelor pentru elaborarea analizei necesare. Reprezentanții inițiativei „Primarii pentru dezvoltare economică” și specialiștii din cadrul ADR Centru au venit cu comentarii și au oferit sfaturi pentru elaborarea cu succes a documentelor propriu-zise, cît și pentru constituirea cu succes a parteneriatelor public-private în contextul dezvoltării la nivelul autorităților locale a proiectelor cu caracter economic.

Este de menționat că în cadrul inițiativei "Primarii pentru creștere economică" 5 autorități publice din Regiunea de Dezvoltare Centru au aderat  iar 4 din ele au primit certificatul de membru junior al clubului M4EG.  Acestea sunt: primăria orașelor Ungheni, Strășeni, Orhei, Telenești și primăria satului Cărpineni. În continuare, în cadrul acestui program  autoritățile care au aderat la club vor fi asistate la elaborarea Planurilor de dezvoltare economică locală (Plan DEL), documente care vor primi avizul Băncii Mondiale și care vor deschide mai multe oportunități pentru elaborarea și aplicarea la diverse apeluri de proiecte pe domeniul dezvoltării economice finanțate de UE.

Amintim că Programul dat este constituit din patru module de instruire și are un conținut specific, în conformitate cu diverse etape de elaborare a Planului de DEL, reflectate în Îndrumarul M4EG pentru Structura și Conținutul Planului de Dezvoltare Economică Locală. Acest program este organizat pentru a susține activitatea  de planificare economică locală a autorităților locale și va fi realizat în perioada noiembrie 2017 - mai 2018, referitoare la Planul de DEL.

Primarii pentru Creștere Economică (www.m4eg.eu) este o nouă inițiativă a Uniunii Europene care a fost lansată în ianuarie 2017 în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al Inițiativei este de a susține primarii și administrațiile locale din țările Parteneriatului Estic să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local.