Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea rurală, în formatul grupurilor de acțiune locală, se extinde în Republica Moldova

Dezvoltarea rurală, în formatul grupurilor de acțiune locală, se extinde în Republica Moldova

   
13.12.2017   1604 Accesări  

În raioanele Strășeni și Anenii Noi a fost creat câte un Grup de Acțiune Locală, adaptat după abordarea LEADER din Uniunea Europeană, care presupune colaborarea și implicarea administrației publice locale, sectorului privat și organizațiilor societății civile pentru a identifica problemele, resursele și prioritățile din regiune.

Cetățenii activi, primarii, antreprenorii, dar și tinerii care doresc să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte, au format două Grupuri de Acţiune Locală. Primul grup include localitățile Micleușeni, Lozova, Vorniceni și Dolna din raionul Strășeni, iar cel de-al doilea – localitățile Speia, Telița, Varnița, Gura Bâcului și Calfa din raionul Anenii Noi.

Evenimentul de oficializare a Grupurilor de Acțiune Locală s-a desfășurat la 7 decembrie, în satul Lozova, raionul Strășeni, cu participarea reprezentanților din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și ai Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Dorin Andros, Secretar de Stat, a subliniat importanța dezvoltării rurale pentru Republica Moldova și a reconfirmat prioritatea acestui domeniu pe agenda autorităților publice centrale.

Ambasadorul Marii Britanii, Lucy Joyce, a subliniat: „Vă încurajez să participați activ în aceste Grupuri de Acțiune Locală, să discutați cu colegii voștri și să vă implicați în soluționarea problemelor de interes local, deoarece comunități locale puternice înseamnă un stat puternic”.

Grupurile de Acțiune Locală din Strășeni și Anenii Noi vor proteja și promova patrimoniul cultural şi natural local, vor consolida economia rurală, încurajând spiritul de antreprenoriat, și vor îmbunătăți capacitatea administrativă a comunităților din componența grupurilor. Membrii ambelor grupuri vor elabora strategii de lungă durată privind dezvoltarea localităților, bazate pe specificul resurselor umane și naturale din sate și având o viziune comună a celor trei sectoare – public, privat și asociativ.

Ambasada Marii Britanii la Chișinău susține cooperarea în formatul grupurilor de acțiune locală prin intermediul proiectului „Consolidarea societății civile și a dezvoltării democratice locale în mediul rural din Republica Moldova”, implementat de People in Need, în parteneriat cu Solidarity Fund în Republica Moldova. Proiectul se desfăşoară în perioada iunie 2017 – martie 2018.

***

Notă: Statele europene aplică abordarea LEADER de mai bine de 25 de ani, iar experiența lor arată că grupurile de acțiune locală sunt un instrument eficient pentru a spori buna guvernare și participarea civică în mediul rural. În contextul abordării LEADER se pune accent pe caracterul omogen al teritoriului sau comunităților din componența grupului de acțiune locală, pe importanța parteneriatului dintre sectoarele public, privat și asociativ, pe concentrarea inițiativelor de jos în sus, dar și pe utilizarea inovațiilor în modul de funcționare a grupului de acțiune locală. Scopul abordării LEADER este de a acorda sprijin şi a încuraja cetățenii din spaţiul rural să se implice în evaluarea oportunităţilor de dezvoltare pe termen lung a microregiunii în care locuiesc.