Prima   -  Noutăți - Conferința Națională privind Programele de Cooperare Transfrontalieră s-a desfășurat la Chișinău

Conferința Națională privind Programele de Cooperare Transfrontalieră s-a desfășurat la Chișinău

   
20.04.2017   268 Accesări  

Cea de-a III-a ediție a Conferinței naționale anuale „Cooperarea Transfrontaliera: beneficii ale frontierelor comune 2014-2020" a avut loc joi, 20 aprilie, în incinta Palatului Republicii din Chișinău. Evenimentul este organizat anual și are drept scop identificarea oportunitatilor și particularităților oferite de Programele de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene pentru potențialii beneficiari din Republica Moldova.

„Pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor acest eveniment este de o importanță deosebită, pentru că implementarea politicii de dezvoltare regională și soluționarea problemelor regionale pot fi realizate inclusiv prin programele de cooperare transfrontalieră, iar autoritățile locale pot beneficia direct de proiecte finanțate de Uniunea Europeană", susține ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

Totodată, ministrul a mulțumit pentru suportul continuu acordat de Uniunea Europeană în procesul implementării inițiativelor desfășurate în cadrul Programelor de Cooperare Transfrontalieră, în special partenerului Proiectului „Dunărea Unește" și Agenției Austriece de Dezvoltare, cu suportul căreia, pe parcursul ultimilor doi ani, a devenit posibilă promovarea activă a acestor Programe.

În cadrul Conferinței, au fost abordate concluziile programelor din perioada 2007-2013, lansarea noilor Programe, în perioada următoare, cerințele acestor programe noi, precum și s-a discutat despre extinderea conlucrării dintre organizațiile și instituțiile  active.

Conferința a fost divizată în trei sesiuni plenare. În cadrul primei sesiuni, participanții au evaluat rezultatele conferințelor precedente și au scos în evidență lecțiile de învățat pentru etapa următoare. În acest context, Speranța Olaru, reprezentantă a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, s-a referit la primul Program de Cooperarea Transfrontalieră pentru Moldova - Programul de Vecinătate 2004-2006, iar Sebastian Costea, de la BRCT Secretariatul Tehnic Iași, a vorbit despre lecțiile învățate prin perspectivele programelor. La rândul său, Philipp Johannsen, directorul de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), a prezentat informații despre suportul oferit de GIZ pentru consolidarea capacităților naționale. Totodată, despre participarea instituțiilor din Republica Moldova în cadrul Programelor Transfrontaliere a vorbit primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.

În cadrul celei de-a doua sesiuni plenare, participanților li s-au prezentat informații relevante despre oportunitatilor și particularităților oferite de Programul de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina 2014-2016, Programul de Cooperare Transnațională Dunărea 2014-2020, Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020.

Cea de-a treia sesiune plenară a fost dedicată noilor angajamente și realizări în cadrul Programelor de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene. În acest context, reprezentanții Cancelariei de Stat a Republicii Moldova s-au referit la cerințele naționale pentru  proiectele de cooperarea transfrontalieră finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV).

Participanții au conchis că evenimentul a constituit o platformă de comunicare eficientă dintre potențialii aplicanți la nivel central și local, iar parteneriatele vor contribui la o dezvoltare durabilă.

 
Arrow Prev

              

          

Arrow Next