Prima   -  Noutăți - ADR Centru și USAID discută detalii despre finalizarea lucrărilor de construcție a stației de epurare de la Telenești

ADR Centru și USAID discută detalii despre finalizarea lucrărilor de construcție a stației de epurare de la Telenești

   
07.04.2017   1116 Accesări  

Agenția de dezvoltare regională (ADR) Centru a organizat în după-amiaza zilei de ieri, 06 aprilie, o ședință de lucru cu partenerii USAID unde s-a discutat despre lucrările executate în cadrul proiectului regional „Construcţia staţiei raionale de epurare şi dezvoltare a sistemului public de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar" din orașul Telenești. Această întrunire a fost organizată după ce la data de 5 aprilie șantierul de la Telenești a fost vizitat de reprezentanții companiei de supervizare KB-WALKOMA, care urmează să certifice execuția lucrărilor și calitatea acestora. Reprezentanții KB-WALKOMA s-au arătat mulțumiți de calitatea lucrărilor executate pînă la acestă etapă și au menționat că stația de epurare de la Telenești se ridică la standardele stațiilor de epurare din SUA.

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a mulțumit poporului american pentru sprijinul acordat în vederea creșterii condițiilor de trai al populației din Regiunea Centru.

Participanții la ședință au fost discutat graficul de execuție al lucrărilor ce urmează a fi efectuate pînă la finalizarea proiectului care este planificată pentru sfîrșitul lunii aprilie.

Pînă în prezent în cadrul proiectului au fost deja construite circa 17 km de rețea de canalizare în s.Inești și or.Telenești, 1 stație de pompare în s.Inești și 2 stație de pompare în oraș. Pentru construcția stației de epurare cu o capacitate de 700 m.c/zi se prevede co-finanțare din partea USAID în valoare de 498 913 $, bani ce vor fi alocați după recepția stației de epurare din partea partenerilor americani.

Suma totală a acestui proiect regional va ajunge la 29 616 867 lei,  dintre care 21 817 792  lei au fost solicitați din Fondul Național de Dezvoltare Regională, ceea ce constituie 73,66% din costul proiectului, inclusiv suma de 498 913 $, care reprezintă finanțare din partea USAID, iar restul 150 000,00 lei va fi suportată de Primăria or. Telenești.