Prima   -  Noutăți - Modernizarea serviciile publice locale: chintesența strategiilor de dezvoltare locală și regională

Modernizarea serviciile publice locale: chintesența strategiilor de dezvoltare locală și regională

   
24.03.2017   1021 Accesări  

Modernizarea serviciilor publice locale a fost tematica celui de-al treilea Forum privind Dezvoltarea Locală și Regională organizat astăzi, 24 martie 2017, în incinta Academiei de Administrare Publică (AAP). Evenimentul a fost susținut de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Scopul Forumului este crearea unei platforme de discuții eficiente privind reformele necesare în domeniul dezvoltării regionale și locale.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Academiei de Administrare Publică, Agențiilor de Dezvoltare Regională, Consiliilor de Dezvoltare Regională, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), ai administrațiilor publice locale, membri ai societății civile și cadre didactice din domeniu.

Aurel Sîmboteanu, prorector al AAP: „Dacă vorbim despre modernizarea serviciilor publice, atunci acestea trebuie să întrunească câteva condiții, și anume: să fie calitative, accesibile și transparente. Pentru a avea servicii publice moderne e nevoie să identificăm problemele din acest domeniu și să stabilim prioritățile și soluțiile pentru ele, ceea ce vom încerca să facem în cadrul evenimentului de astăzi".

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor: „Astfel de evenimente constituie o oportunitate pentru a discuta și analiza provocările și necesitățile regiunilor și localităților... Partenerii de dezvoltare și concret GIZ prin intermediul MSPL acordă un suport real pentru a îmbunătăți condițiile cadru de implementare a politicilor de dezvoltare regională și a moderniza serviciile publice în Republica Moldova".

Alexandr Muravschi, consultant național superior în domeniul politicii de coordonare a dezvoltării regionale MSPL/GIZ: „Dezvoltarea regională și modernizarea serviciilor publice locale sunt unele din prioritățile partenerilor de dezvoltare și donatorilor internaționali. Cazul proiectului MSPL, la care contribuie mai mulți donatori - Guvernele Germaniei, României, Elveției, Suediei și Uniunea Europeană - demontrează acest fapt. Dacă vorbim despre modernizarea serviciilor publice locale, atunci investițiile sunt doar un prim pas, cel mai simplu. Eficiența acestora este testată în momentul când sunt transmise în gestiunea operatorilor de servicii sau administrației publice locale, instituții care au misiunea de a gestiona și administra corect aceste servicii".

În cadrul Forumului au fost organizate și două panele de discuții. Participanții primului panel au discutat despre soluțiile de management în prestarea serviciilor publice locale, iar celui de al doilea panel au vorbit despre practicile inovative de prestare a serviciilor publice. 

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).