Prima   -  Noutăți - Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu oferă oportunități pentru dezvoltarea turismului în Centrul Republicii

Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu oferă oportunități pentru dezvoltarea turismului în Centrul Republicii

   
16.02.2017   1263 Accesări  

Atelierul regional "Inițiative strategice ale Programului de Granturi Mici al GEF și dezvoltarea durabilă" se desfășoară azi, 16 februarie 2017, în Regiunea Centru. Evenimentul este organizat de Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova în cadrul proiectului "Creșterea capacităților locale pentru dezvoltarea durabilă bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinațiile turistice majore din Moldova" realizat cu suportul Programului de Granturi Mici al GEF, implementat de PNUD Moldova. În incinta holelului "Europa" din mun. Chișinău s-au adunat reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională(ADR) Centru și APL-urilor din Regiunea de Dezvoltare Centru, care susțin dezvoltarea turismului în destinațiile eco-turistice din această regiune, antreprenori din destinațiile turistice rurale, reprezentanții ONG-urilor, care promovează proiecte de turism în regiune, pentru a discuta posibilitățile de dezvoltare a unor noi proiecte de turism cu valorificare durabilă a potențialului natural din această parte a Moldovei.

În cadrul atelierului regional, organizatorii acestuia, Viorel Miron și Ecaterina Melnicenco, au prezentat informații relevante despre ideea de ecoturism, precum și obiectivele Fondului Global de Mediu (GEF) și ale Programului de Granturi Mici (SGP). Organizatorii evenimentului s-au referit, de asemenea, la inițiativele strategice ale SGP, la principiile dezvoltării durabile, precum și la problemele globale și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Totodată, s-a discutat și despre rolul SGP în promovarea dezvoltării durabile și interacțiunea dintre componentele mediului înconjurător.

Astfel, cei din regiune au mai fost informați despre instrumentele pentru realizarea planului de dezvoltare durabilă a organizației și li s-a oferit exemple de proiecte în domeniul ecoturismului, în corespundere cu inițiativele strategice ale SGP. Totodată, un aspect aparte al atelierului regional s-a axat pe atragerea de fonduri pentru agroecologie inovativă inteligentă adaptabilă la schimbările climatice.

Reprezentantul SGP Viorel Miron a subliniat că este important faptul că în Documentul Unic de Program, dar și în Programul Operațional Regional Centru se regăsesc un șir de proiecte turistice, fapt ce evidențiază interesul sporit al statului pentru dezvoltarea turismului, dar și conștientizarea reprezentanților APL din regiune cu privire la necesitatea valorificării potențialului turistic.

Un atelier similar a avut loc ieri, 15 februarie, la Bălți, acolo unde s-au întrunit reprezentanții APL-urilor din Regiunea Nord.

Programul de Granturi Mici (SGP) al Fondului Global de Mediu (GEF) are drept scop soluţionarea problemelor globale de mediu prin sprijinirea proiectelor comunităţilor locale, realizate prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale și comunitare. GEF reprezintă un mecanism financiar independent prin care se oferă granturi ţărilor în curs de dezvoltare şi celor eligibile pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător. GEF a fost creat în anul 1992 ca un program-pilot pentru abordarea problemelor de mediu. Lansat în anul 1992, SGP ajută la abordarea problemelor globale de mediu prin sprijinirea iniţiativelor locale, realizate la nivel local de organizaţiile neguvernamentale şi comunitare.