Prima   -  Noutăți - Vasile Bîtca: "Republica Cehă va oferi 200 mii de euro pentru implementarea eurocodurilor și sporirea calității în construcții”

Vasile Bîtca: "Republica Cehă va oferi 200 mii de euro pentru implementarea eurocodurilor și sporirea calității în construcții”

   
25.01.2017   842 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția Cehă de Dezvoltare au lansat astăzi, proiectul „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standarde", ce urmează a fi realizat în comun pe parcursul anilor 2017-2018. Obiectul proiectului este de a susține țara noastră în  utilizarea eurocodurilor pentru lucrări de construcţii şi produse structurale de construcţii, cu relevanţă în spaţiul economic european.

La eveniment au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, Zdeněk KREJČÍ, proiectanți, constructori și alți specialiști în domeniul construcțiilor.

  "Republica Cehă va oferi 200 mii de euro pentru implementarea eurocodurilor și sporirea calității în construcții. Avem deja o experiență frumoasă de cooperare în cadrul unor proiecte regionale și ne bucurăm că beneficiem de suportul Guvernului Cehiei și în acest proiect de fortificare a capacităților instituțiilor din țară, implicate în procesul de proiectare, producere a materialelor de construcție, inginerie. Implementarea reglementărilor tehnice ale UE şi a Eurocodurilor în Republica Moldova va contribui la o transformare esențială a sistemului național de documente normative în construcții. Această transformare se referă atât la cadrul legal şi instituțional, cât şi la conceptele şi principiile de normare tehnică şi standardizare în construcții", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului. De asemenea, ministrul a menționat că la  recomandarea Comisiei Europene cu privire la implementarea şi utilizarea Eurocodurilor pentru lucrări de construcții şi produse structurale de construcții, inclusiv în conformitate cu prevederile Legii nr. 721/1996 privind calitatea în construcții, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a solicitat o asistență tehnică de la Uniunea Europeană și partenerii de dezvoltare, iar în luna iunie a anului trecut Agenția Cehă de dezvoltare a acceptat parteneriatul și oferirea suportului financiar în promovarea Eurocodurilor.

         La rîndul său, E.S. Zdeněk KREJČÍ a precizat că scopul proiectului este de a susține Republica Moldova în implementarea standardelor europene în proiectarea structurilor de construcții.

         "Utilizarea standardelor europene în construcții va simplifica și facilita atragerea investitorilor străini pe piața Republicii Moldova, precum și va ajuta companiile de construcții din țara dumneavoastră să participe la proiecte UE", a menționat E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, Zdeněk KREJČÍ.

         Potrivit lui Gheorghe Croitoru, șef al Direcției reglementări tehnico economice, implementarea Eurocodurilor va asigura creșterea mobilității proiectanților şi constructorilor, va elimina barierele tehnice şi comerciale din industria construcțiilor, precum şi va spori  calitatea şi siguranța construcțiilor.

         "Adaptarea pe teritoriul Republicii Moldova a Eurocodurilor şi armonizarea reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor va da posibilitatea societăților de construcții din țara noastră să participe la lucrări de construcții şi în alte țări, nu numai cu forța de muncă, ci şi cu contracte de antrepriză. De asemenea, societățile de construcții moldovenești vor putea participa la licitațiile internaționale desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova, care au la bază normele şi standardele europene. În același timp, aplicarea prevederilor eurocodurilor va permite micșorarea prețului pentru apartamentele în blocurile locative", a menționat șeful Direcției reglementări tehnico-economice, Gheorghe Croitoru, în cadrul evenimentului.

         Menționăm, țările din spațiul european, utilizează în prezent 58 de Eurocoduri în zece domenii. În țara noastră acestea au fost aprobate ca naționale, în perioada anilor, 2010-2012, urmează a fi elaborate anexele naționale ce conțin parametrii naționali determinați și reflectă condițiile specifice țării noastre.  


25 ianuarie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor