Prima   -  Noutăți - Ministrul Vasile Bîtca și Consilierul european, Michael Ralph au discutat despre prioritățile dezvoltării regionale din țara noastră, în următorii doi ani

Ministrul Vasile Bîtca și Consilierul european, Michael Ralph au discutat despre prioritățile dezvoltării regionale din țara noastră, în următorii doi ani

   
05.12.2016   754 Accesări  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a discutat, în după amiaza zilei de astăzi, la Chișinău, cu Michael Ralph, Consilier în cadrul Direcției generale dezvoltare regională (DG Regio) a Comisiei Europene, despre prioritățile dezvoltării regionale din țara noastră, în următorii doi ani.

Ministrul Bîtca a vorbit despre evoluția adaptării cadrului strategic și legislativ al dezvoltării regionale în Republica Moldova, menționînd Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2016-2020 și inițiativele de modificare a Legii privind dezvoltarea regională.

"În acest an am reușit să planificăm politica de dezvoltare regională pentru următorii patru ani prin aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2016-2020 și să creăm Agenția de Dezvoltare Regională în UTA Găgăuzia. De asemenea, pînă la finele anului curent vom avea draftul noii Legi privind dezvoltarea regională. Scopul a fost să îmbunătățim cadrul strategic, legislativ și instituțional în domeniu", a subliniat ministrul Vasile Bîtca, în cadrul discuțiilor. De asemenea,  ministrul a apreciat asistența UE pentru proiectele de dezvoltare regională și investiția în dezvoltarea capacităților instituționale, nominalizînd proiectele de tip Twinning și TAIEX de care au beneficiat specialiștii din minister și agențiile de dezvoltare regională, precum și a menționat proiectele pilot de dezvoltare regională prin intermediul cărora, în ultimii trei ani, a fost îmbunătățită statistica regională și conceptele de proiecte viabile din regiuni.

Subiect de discuție au constituit strategiile macroregionale și programele operaționale comune din cadrul Instrumentului european de vecinătate. În acest context, oficialul european, Michael Ralph a apreciat participarea Republicii Moldova în inițiativele din macroregiune și activitatea coordonatorului național pentru Strategia UE pentru regiunea Dunării. De asemenea, acesta și-a exprimat speranța că instituțiile din țară vor reuși procedurile de semnare și ratificare a acordurilor financiare pentru Programele operaționale, pentru a garanta participarea autorităților/organizațiilor din țară la programe și a obține finanțare pe proiecte concrete.

În cadrul vizitei, în țara noastră, Consilierul Michael Ralph urmează să efectueze o vizită de documentare la Agenția de Dezvoltare Regională Centru din orașul Ialoveni.