Prima   -  Noutăți - LA ACADEMIE A AVUT LOC CEL DE-AL DOILEA FORUM PRIVIND DEZVOLTAREA LOCALĂ ȘI REGIONALĂ

LA ACADEMIE A AVUT LOC CEL DE-AL DOILEA FORUM PRIVIND DEZVOLTAREA LOCALĂ ȘI REGIONALĂ

   
02.12.2016   1555 Accesări  

Pe data de 2 decembrie curent la Academia de Administrare Publică s-a desfășurat cel de-al doilea forum tematic cu genericul „Dezvoltarea regională în Republica Moldova" din cadrul Forumului deschis pentru dezvoltare locală și regională.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, preşedinţi de raioane şi primari din localităţile Republicii Moldova, cadre didactice ale Academiei, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice în Republica Moldova, reprezentanți ai consiliilor regionale pentru dezvoltare, agențiilor de dezvoltare regională, Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), experți naționali și internaționali în domeniu.

Participanţii la forum au fost salutaţi de către rectorul Academiei de Administrare Publică Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar, Valentin GUZNAC, secretar general-adjunct al Guvernului, Anatol USATÎI, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Ulrich KLEPPMANN, șef secție cooperare și dezvoltare economică a Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

În cuvântul său de salut, Oleg Balan a specificat că iniţiativa Academiei de Administrare Publică de a desfăşura acest Forum, susținută de Cancelaria de Stat, se bucură de asistența Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), dumnealui aducând mulţumiri pentru sprijinul acordat. Remarcând faptul că printre participanții la eveniment sunt mulți absolvenți ai instituției noastre de învățământ, rectorul Oleg Balan a accentuat, că prin acest forum Academia își propune asistența metodică a procesului de dezvoltare locală și regională din Republica Moldova, pe care-l va sprijini în continuare cu tot potențialul științific de care dispune.

La şedinţa în plen cu genericul ,,Politica de dezvoltare regională în Republica Moldova" au prezentat comunicări Tatiana TOFAN, șefa Catedrei economie și management public a Academiei de Administrare Publică, doctor, conferențiar universitar, Igor MALAI, şef-adjunct al Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Stela CIOBU, doctor, conferențiar universitar, expert independent.

În cadrul a două paneluri de discuții, moderate de Valentina ȚAPIȘ, șefa Direcției politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  și de Alexandru MURAVSCHI, consultant național superior în Proiectul „Modernizarea serviciilor Publice locale", Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au venit cu discursuri cadre didactice de la Academie, experți naționali și internaționali în domeniu, inclusiv Sorin MAXIM, Director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest, Timișoara, România. Participanții la discuții s-au referit la Planul de Acțiuni privind implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și aspectele privind guvernarea îmbunătățită în domeniul dezvoltării regionale.

Primul forum cu tematica reforma administrativ-teritorială în Republica Moldova a avut loc pe 23 septembrie 2016. Cel de-al treilea forum este preconizat pentru trimestrul I al anului 2017.

Sursa: http://www.aap.gov.md/