Prima   -  Noutăți - 16 primării din raionul Ungheni se vor înfrăți cu 16 localități din județul Iași, România

16 primării din raionul Ungheni se vor înfrăți cu 16 localități din județul Iași, România

   
10.10.2016   1030 Accesări  

Pe  08 octombrie,  la Ungheni, s-a desfășurat   Forumului Regional „Cooperare regională: noi parteneriate - noi oportunităţi",  organizat de Consiliul Raional Ungheni în parteneriat cu Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

La Forum au participat  reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, regionale şi locale, ai ambasadelor, mediului de afaceri, partenerii din România - județele Iași, Vaslui și Arad,  Ukraina, Lituania și Franța.

În prima parte a evenimentului au avut loc întâlniri de lucru pe temele „Tendințe actuale privind dezvoltarea relațiilor de cooperare regională", „Cooperare și dezvoltare: bune practici și oportunități pentru mediul privat" și „Oportunități de cooperare cu mediul public din raionul Ungheni".

"Forumul - este o frumoasă tradiție pentru consolidarea dialogului în domeniile public și privat la nivel național și regional. Ediția din acest an este a VI la număr și  ne-am propus să transferăm accentual de pe mediul privat  pe investiții în sectorul public. Astăzi, relațiile noastre de cooperare și prietenie cu județul Iași vor deveni și mai strînse prin semnarea celor 16 acorduri și vom fi martorii unui moment istoric important de apropiere de marea familie europeană", a declarat președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun. 

În cadrul evenimentului au fost semnate scrisorile de intenție pentru acordul de colaborare (înfrățire) între 16 primării din raionul Ungheni (Cornești, Boghenii Noi, Buciumeni, Cetîreni, Condrătești, Costuleni, Florițoaia Veche, Hîrcești, Măcărești, Măgurele, Manoilești, Petrești, Rădenii Vechi, Teșcureni, Unțești și Valea Mare) și tot atâtea localități din județul Iași, România, (Cozmești, Deleni, Dobrovăț, Erbiceni, Grozești, Lespezi, Mogoșești-Siret, Moșna, Movileni, Plugari, Răchiteni, Sinești, Sirețel, Țuțora, Victoria, Voinești).

"Aceste acorduri directe între localităţi pot să aducă mari beneficii cetăţenilor localităţilor prin aplicarea de proiecte directe, prin schimburi de elevi, schimburi de studenţi, de activităţi sociale", a spus președintele județului Iași și președintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Marcel Popa.

Directorul General APAVITAL Iași, Ion Toma, a asigurat locuitorii raionului Ungheni  că sursa de apă potabilă nu va ma fi o problemă în viitorul apropiat, căci s-a propus dezvoltarea și interconectarea reţelelor  întreprinderii Apă Vital Iaşi din România cu cele din raionul Ungheni.

În cadrul forumului  a fost lansată Platforma bilingva  www.productungheni.md , care cuprinde informaţii privind producătorii locali, evenimentele organizate, pieţele din raion, publicaţii. Platforma este parte a  Planului de acţiune pentru anul 2016 al Programului de modernizare a pieţelor agroalimentare din raion  și are drept scop promovarea producatorilor locali, facilitarea accesului la informaţie şi extinderea relaţiilor economice. Elaborarea și  funcţionarea site-ului este asigurată de Secţia Economie şi Reforme.