Prima   -  Noutăți - Ștefan cel Mare a fost comemorat astăzi la Ialoveni

Ștefan cel Mare a fost comemorat astăzi la Ialoveni

   
15.07.2016   1285 Accesări  

Astăzi, în scuarul Consiliului raional Ialoveni a avut loc o ceremonie dedicată comemorării a 512 ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, cel mai mare dintre voievozii neamului românesc (2/15 iulie 1504).

În prezenţa a numeroşi ialoveneni, omagierea marelui voievod a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul raionului, Anatolie Stefanov. 
Președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a îndemnat pe cei prezenți la marele eveniment să păstreze și să transmită mai departe valorile păzite cu sfințenie de Marele voievod Ștefan Cel Mare. "El rămâne a fi peste secole o carte de vizită a neamului nostru, mereu deschisă pentru generaţiile de azi şi de mâine. Prin faptele noastre să demonstrăm tuturor că suntem speranţa lui, că suntem urmaşii lui, dornici de libertate şi de adevăr" a mai adăugat președintele raionului Ialoveni.

Anatolie Stefanov, protopopul raionului Ialoveni: „Mare este ziua în care biserica îl preamăreşte pe binecredinciosul voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Încă din viaţă a fost numit sfânt şi Dumnezeu l-a preaslăvit pentru faptele sale măreţe. În ziua aceasta ne mândrim şi ne bucurăm că avem un ideal la care se cuvine să tindem. Să încercăm să urmăm exemplul dreptcredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt."

Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost un mare domn, un diplomat iscusit, un apărător al creştinătăţii recunoscut de toată lumea, care timp de 47 de ani a ştiut să apere Moldova de păgâni şi de trădători. Cu regret, testamentul pe care ni l-a lăsat Ştefan cel Mare: să stăm strajă la hotare, să păzim acest pământ, nu l-am îndeplinit. Pentru că în prezent, Ţara Moldovei este despărţită în mai multe părţi. În total, Ştefan cel Mare a purtat 36 de bătălii pe parcursul celor 47 de ani de domnie. El a câştigat 34 dintre ele, chiar dacă de multe ori inamicii aveau o superioritate numerică zdrobitoare. Iar după ce câştiga bătălia, înălţa rugăciuni şi-i mulţumea construind biserici şi mănăstiri. 

Omagiat de străini, lăudat de dușmani și prețuit de aliați, imaginea lui Ștefan cel Mare a intrat în conștiința românilor fiind una dintre cele mai luminoase figuri din Istoria Națională.

Cei prezenți au încununtat ceremonia prin depunerea de flori la bustul domnitorului Alexandru cel Bun, bunicul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Mai multe colective folclorice din raion au venit cu cântece închinate marelui voievod.

Galerie foto