Prima   -  Noutăți - Primăriile oraşelor din Regiunea de Dezvoltare Centru învaţă din experienţa Slovaciei privind elaborarea şi gestionarea proiectelor

Primăriile oraşelor din Regiunea de Dezvoltare Centru învaţă din experienţa Slovaciei privind elaborarea şi gestionarea proiectelor

   
14.06.2016   1260 Accesări  


În perioada 7-8 iunie 2016, specialiştii de atragerea investiţiilor din cadrul a 12 primării (de oraşe) din Regiunea de Dezvoltare Centru au participat în cadrul unui atelier de instruire privind „Elaborarea propunerilor de proiecte cu finanţare externă. Împărtăşirea experienţei slovace privind gestionarea proiectelor".

La deschiderea atelierului au ținut discursuri viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi; Eduard Ungureanu, directorul în exercițiu al ADR Centru; Eva Balazicova, manager de proiect din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok.

Pe parcursul atelierului participanţii au fost ghidaţi de către experţii slovaci şi moldoveni prin fazele individuale ale procesului de elaborare a proiectelor și au fost oferite sfaturi practice din experiență managerilor de proiect ale municipalităţilor din Slovacia. Activitățile practice de grup au permis participanților să elaboreze propriile propuneri de proiecte ce ulterior vor fi aplicate în cadrul apelurilor / concursurilor de finanţare ale donatorilor externi. 

Spre final, Dorin Andros, secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Oxana Paierele, şef Direcţie relaţii internaţionale şi atragerea investiţiilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Contrucţiilor, şi Peter Tomasek, Diplomat pentru Dezvoltare și Cooperare, Ambasada Republicii Slovace la Chișinău, au oferit celor prezenţi informaţii cu privire la oportunităţile de finanţare.

Atelierul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului moldo-slovac „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional". Obiectivul proiectului este axat pe dezvoltarea capacităţilor oraşelor din Regiunea de Dezvoltarea Centru în planificare urbană integrată, a rolurilor oraşelor în dezvoltarea regională, precum şi pe împărtăşirea experienţelor şi bunelor practici între oraşe similare.

Proiectul este la cea de-a doua etapă „stat-of-the-art" și planificare / sprijinirea în continuare a dezvoltării prin desfăşurarea unui studiu analitic privind potenţialul regiunii Centru, identificarea polilor de creștere și prezentarea vizuală a rezultatelor sub forma unei hărţi electronice interactive. În final 12 concepte de proiect vor fi elaborate pentru 12 orașe din regiunea Centru cu sprijinul experţilor slovaci.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Oficial de Asistenţă pentru Dezvoltare al Republicii Slovace şi este planificat pentru perioada ianuarie 2015 - iulie 2016.